logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kétharmaddal nyerte a bolgár elnökválasztást a jelenlegi államfő

A jelenleg is hivatalban lévő Rumen Radevet hirdette ki a bulgáriai elnökválasztás győztesének kedden a bolgár központi választási bizottság, az alelnök pedig ismét Ilijana Jotova lett.

Kamelija Nejkova, a választási bizottság elnöke közölte: megválasztott elnöknek nyilvánítja Rumen Radevet, alelnöknek pedig Ilijana Jotovát, a döntést a hivatalos közlönyben is közzéteszik.

Előzőleg a választási bizottság közzétette az elnökválasztás november 21-én tartott második fordulójának eredményeit.

Eszerint a hivatalban lévő elnökre a szavazók 66,72 százaléka adta le voksát (1 539 650 szavazat). Ellenfele, a legutóbbi választásokig kormányzó, jobboldali Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) és a török kisebbségi párt támogatását élvező Anasztasz Gerdzsikov. a Szófiai Egyetem rektora a szavazatok 31,8 százalékát kapta (733 791 voks).

A szavazók 1,48 százaléka (34 169) mindkét jelölt ellen szavazott. A második fordulóban 2 310 903 szavazásra jogosult adta le voksát.

Radev a dél-bulgáriai Kirdzsali megye kivételével az ország összes régiójában győzött.

Az 58 éves Radev, a légierő egykori parancsnoka, aki 2016 óta tölti be az elsősorban protokolláris jogkörökkel járó elnöki tisztséget, az elmúlt évek során megkerülhetetlen politikai tényezővé nőtte ki magát, pártok és szervezetek széles skálájának támogatását nyerte el.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még