logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Feszült a helyzet a lengyel–fehérorosz határon

Továbbra sem enyhül a migrációs nyomás a lengyel–fehérorosz határon. Szinte folyamatosak az áttörési kísérletek, miközben Fehéroroszország az állítja, hogy csak humanitárius segítséget ad az illegális migránsoknak. A minszki vezetés továbbra is azt várja a lengyelektől és Németországtól, hogy fogadjanak be migránsokat. Berlin ezt elutasítja – hangzott el az M1 híradójában.

Mostanra megszokottá váltak az éjszakai áttörési kísérletek a lengyel–fehérorosz határon. A migránsok a drótkerítésre dobott pallón próbálnak átjutni, miközben a fehérorosz katonák villogó fényekkel zavarják a lengyel határőröket. Csak hétfőn több mint 170-szer próbálkoztak az illegális migránsok.

A fehérorosz hatóságok azt állítják, hogy csak humanitárius segítségek nyújtanak a migránsoknak, például befogadóközpontot alakítottak ki a határ közelében.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn arról beszélt, hogy teljesítik a migránsok kéréseit, például hazaszállítják azt, aki haza akar menni. „Ha visszatérnének Irakba vagy Szíriába, ahhoz már korábban is biztosítottunk gépet. A hónap végén pedig újabb járatot indítunk, ha összegyűjtöttük ezeket az embereket. Bár ezt a lehetőséget nem fogadták lelkesen, de támogatjuk őket.

Ha Németországba vagy Lengyelországba akarnak menni, azt is minden módon segíteni fogjuk”

– nyilatkozta a fehérorosz elnök. Közben sürgette a német hatóságokat, hogy engedjenek be kétezer illegális migránst.

Az az ötlet, hogy egy humanitárius folyosót nyitunk Németországba kétezer migránsnak, ahogy azt a múlt héten már többször elmondtuk, nem elfogadható megoldás sem Németországnak, sem az Európai Uniónak – reagált Lukasenka elnök szavaira Steffen Seibert német kormányszóvivő.

A litván–fehérorosz határon szintén megnőtt a migrációs nyomás az elmúlt hónapokban. A litván elnök a helyszínen arról beszélt, hogy telefonon egyeztetett Angela Merkellel, miután az ügyvezető német kancellár többször is tárgyalt a fehérorosz elnökkel.

„Mindenekelőtt szeretném világossá tenni, hogy nem állapodtak meg sem ötezer, sem kétezer migráns befogadásáról. A német kancellár fő célkitűzése a humanitárius válság kezelése volt, amely a Minszkbe induló gép leállításával és a migránsokat hazaszállító járatok ösztönzésével kezelhető” – erősítette meg a németek állítását Gitanas Nausėda litván elnök.

A határ fehérorosz oldalán migránsok ezrei vertek tábort az erdőkben, az utóbbi napokban pedig többször megpróbáltak áttörni a kerítésen, hogy unióba juthassanak.

Litvánia idén már több mint négyezer illegális bevándorlót tartóztatott fel, 50-szer többet, mint tavaly.

Az Európai Unióba bejutni kívánó illegális bevándorlók ételosztásra várnak a Kuznica Bialostocka–Bruzgi lengyel–fehérorosz határátkelőnél, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 22-én (Fotó: MTI/EPA)

Ajánljuk még