logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rutte extra lezárási intézkedésekkel fenyeget, ha nem tartják be az alapvető szabályokat

| Szerző: hirado.hu
A holland kormány a koronavírussal kapcsolatos konzultációi után arról számolt be, hogy a következő napokban markáns pozitív változásoknak kell történniük, különben komolyabb intézkedéseket kell hozniuk. Rutte és De Jonge felszólította az embereket az alapvető szabályok hatékonyabb betartására. A kormány szigorító járványügyi intézkedései ellen pénteken Rotterdamban, szombaton Hágában tüntettek az esti órákban. Mindkét megmozdulás erőszakba torkollott.
Mark Rutte holland miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Hágában, 2021. január 8-án. Fotó: EPA/Sem van der Wal

Mark Rutte ügyvezető miniszterelnök felhívással szólt mindenkihez, aki tüneteket észlel magán, hogy maradjon otthon, és vizsgáltassa meg magát. Kiemelte, hogy most ez a legfontosabb alapszabály, egyben hozzátette, hogy a következő napok kulcsfontosságúak – írja az AD holland lap.

Az ügyvezető miniszterelnök jelezte, hogy folyamatosan figyelik a járványügyi helyzetet, jelenleg az a terv, hogy december harmadikán tesznek bejelentést a további lépésekről. Hozzátette, bíznak abban, hogy a múlt hét végén hozott intézkedések beválnak. Ez a mostani hét végén derül ki.

Hugo de Jonge egészségügyi miniszter közölte, hogy jelenleg zárlatszerű intézkedéseket tartanak fenn. Szakértők korábban azt közölték, hogy a múlt hét végén elrendelt korlátozások hatása csak a jövő héten lesz látható.

Hollandiában naponta átlagosan több mint 21 000 fertőzést regisztrálnak, október eleje óta emelkedik a fertőzések és a kórházban ápoltak száma, sőt az utóbbi hetekben az adatok megugrottak. Vasárnap Hubert Bruls, a Holland Biztonsági Tanács elnöke arra figyelmeztetett, hogy gyors változásra lenne szükség, ha el akarják kerülni az egész télen át tartó zárlatot.

A hétvégén sokkoló képsorok járták be az internetet Hollandiából, ahol a kormány a múlt héten ismét részleges zárlatot vezetett be a koronavírus-járvány új hullámának terjedése miatt. A kormány szigorító járványügyi intézkedései ellen pénteken Rotterdamban, szombaton Hágában tüntettek az esti órákban. Mindkét megmozdulás erőszakba torkollott. A tiltakozók köveket dobáltak, autókat gyújtottak fel és tűzijáték-rakétákat lőttek ki. A Rotterdamban tartott tüntetés során két embert meglőttek, legkevesebb 51 embert letartóztattak. Hágában vasárnapra virradóan 30 embert állítottak elő az előző esti erőszakos eseményeket követően.

Rotterdam, 2021. november 20. A videófelvételről készült képen tüzet gyújtottak a tiltakozók a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló korlátozások elleni tüntetésen Rotterdam belvárosában 2021. november 20-án.  Az összecsapások során hét ember megsebesült rendőrségi lövésektől, és húsz embert őrizetbe vettek. MTI/AP/Media TV Rotterdam

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még