logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megfékezhetetlen, új rablási módszer terjed az Egyesült Államokban

| Szerző: hirado.hu
Újfajta módszerrel raboltak ki luxus-márkákat árusító üzleteket – jellemzően fiatalok – az Egyesült Államokban. Egyszerre rengetegen mentek be az üzletbe, mindenki felkapta, ami a keze ügyébe került, majd kirohantak, és autókkal elhajtottak. A tömeges tolvajlásnak egyelőre nincs ellenszere, neve viszont már van: flash rob, azaz villámrablás.

Fosztogatók rohantak ki tömött szatyrokkal, táskákkal és bőröndökkel a kezükben egy San Franciscóhoz közeli kisváros egyik elegáns áruházából. Mindenki kapucnis felsőt és maszkot viselt. Autókba ültek, és elhajtottak a helyszínről.

A rendőrség szerint tíz autó várta a tolvajokat az áruház előtt, amelyek különböző irányokba hajtottak el. Az autók ezután belekeveredtek a forgalomba, így már nehéz volt beazonosítani őket. Egyet mégis sikerült a rendőröknek megállítani, a benne ülő három tolvajt elfogták.

Az új rablási módszer lényege, hogy sokan nyomulnak be egyszerre egy áruházba, a mostani esetben 80-an.

Mindenki felkapja, ami a keze ügyébe kerül és kiszalad vele. A gyorsaság és a tömeg miatt a biztonsági szolgálat és a rendőrség is nehezen tud reagálni. Az újfajta áruházi tolvajlásnak már neve is van. A flash mob, vagyis villlámcsődület mintájára flash robnak, azaz villámrablásnak nevezik.

Néhány nap alatt ez már a második ilyen rablás volt a környéken. Pénteken hat üzletet fosztottak ki ugyanezzel a módszerrel San Francisco belvárosában. Köztük luxusmárkákat árusító üzleteket, de egy szemüvegbolt is áldozatul esett. Ott nyolc tolvajt sikerült elfogni.

Azt szeretnénk, hogy mindenki tudja, ott vagyunk a parkolókban. Minden nyilvános parkolóban. Rendőrök vannak jelen a hét minden napján. 0-tól 24 óráig. Mindent megteszünk, hogy véget vessünk ennek az őrületnek” – mondta a város rendőrfőnöke Bill Scott, arra utalva, hogy a villámrablások elkövetői általában a közelben várakozó autókkal menekülnek el.

De nem San Francisco az egyetlen város, ahol megjelent ez a fajta bolti tolvajlás. Szerdán Illionois állam egyik kisvárosában történ hasonló villámrablás. Egy Louis Vuitton üzletbe rontottak be 14-en. Kukás zsákokat húztak elő a ruhájuk alól, és vittek mindent, amit csak értek, 120 ezer dollár értékben. Három autóval menekültek el. Közülük senkit sem sikerült elfogni.

Ajánljuk még