logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Exit poll: a hivatalban lévő elnök nyeri a bolgár elnökválasztást

Vasárnap reggel óta zajlik Bulgáriában az elnökválasztás második fordulója, délután négy óráig a választásra jogosultak mintegy 24 százaléka adta le voksát.

A Gallup International közvélemény-kutató szerint az 58 éves jelenlegi államfő, Rumen Radev a voksok 65,7 százalékát kaphatta, míg a legutóbbi választásokig kormányzó, jobboldali Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) és a török kisebbségi párt támogatását élvező Anasztasz Gerdzsikov  a szavazatok 31,5 százalékára számíthat. A szófiai egyetem rektora az első fordulóban a voksok 22 százalékát szerezte meg.

Az első adatok szerint a részvétel alacsony, alig 40 százalékos volt, alacsonyabb, mint az egy héttel ezelőtti első fordulóban, de ez az eredményt nem befolyásolja.

Bulgáriában azért kellett második fordulót tartani az elnökválasztáson, mert az első voksoláson egyik jelölt sem szerezte meg a leadott szavazatok abszolút többségét. Radev akkor 49,5 százalékos eredménnyel végzett az élen.

Az előrejelzések szerint az elnökválasztás második fordulójában még az első fordulós 40 százaléknál is alacsonyabb lesz a részvétel, de ennek részben az az oka, hogy Bulgáriában idén már negyedszer járulhat az urnákhoz a nagyjából 5,7 millió választójogosult.

A választást a koronavírus-járvány közepette tartják, miközben az átoltottság Bulgáriában a legalacsonyabb az Európai Unióban. A 6,9 milliós lakosságnak alig negyede vette fel a védőoltás mindkét adagját, világszinten az egyik legmagasabb a bulgáriai halálozás, a kórházak pedig már nem bírják a betegáradatot.

„Vegyük kézbe a sorsunkat! Ne engedjük, hogy mások aláássák a jövőnket!” – jelentette ki Rumen Radev vasárnap, amikor leadta szavazatát.

Az AFP francia hírügynökség szerint Rumen Radev az elmúlt időszakban a korrupció elleni küzdelem kulcsfigurája lett a kelet-európai országban, őt támogatják a 2020 áprilisában kirobbant kormányellenes utcai tiltakozó akciók után megerősödött protestpártok, valamint a kommunista utódpárt.

Gerdzsikov azzal vádolja a hivatalban lévő elnököt, hogy átlépte a hatáskörét, és nyíltan az egyik oldalra állt. „Az elnök dolga az, hogy egyesítse a nemzetet, nem az, hogy megossza” – hangoztatta korábban Gerdzsikov, aki a legutóbbi parlamenti választáson alulmaradt, 11 éven át kormányzó, jobboldali Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) és a török kisebbségi párt támogatását élvezi.

Gerdzsikov szerint emellett a jelenlegi elnök a kelleténél szorosabb kapcsolatot ápol Moszkvával. Erre a vádra Radev úgy reagált: „Oroszország nem jelenthet számunkra fejlődési modellt, de az sem lehet, hogy az ellenségünk legyen”.

A múlt hét végén, az elnökválasztás első fordulójával egyidőben tartották a balkáni országban idén a harmadik parlamenti választást, miután az előző két alkalommal egyik pártnak sem sikerült megszereznie a stabil kormányzáshoz szükséges többséget. A voksoláson a Folytatjuk a Változást (PP) nevű, pár hónapja alapított centrista, korrupcióellenes mozgalom végzett az első helyen.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még