logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A pokol tüzében ég Hollandia – sokkoló felvételek a pusztításba torkolló tüntetésekről

| Szerző: hirado.hu
Az újonnan bevezetett járványügyi korlátozások felkelést indítottak Hollandiában. Rotterdamban és Hágában is többen sebesültek meg a rendőrségi lövésektől, a tüntetők pedig kövekkel és más tárgyakkal dobálták meg a hatóság embereit, emellett autókat és kerékpárokat gyújtottak fel.

 

Sokkoló képsorok járták be az internetet Hollandiából, ahol a kormány a múlt héten ismét részleges zárlatot vezetett be a koronavírus-járvány új hullámának terjedése miatt.

Amellett, hogy egy sor egészségügyi korlátozással sújtotta különösen az éttermi ágazatot, amelynek este 8 órakor be kell zárnia, a vezetés most azt tervezi, hogy betilt bizonyos helyszíneket a nem beoltott emberek számára, beleértve a bárokat és éttermeket.

A szankciók országos felháborodást keltettek, tüntetők százai vonultak az ország nagyvárosainak utcáira, Rotterdamban és Hágában viszont elszabadult a pokol, ugyanis a tüntetők nekitámadtak a hatóság embereinek, emellett rendőrautókat és bicikliket is felgyújtottak.


A holland rendőrség figyelmeztető lövéseket adott le péntek este a két városban, azonban ez a tüntetőket aligha félemlítette meg.

Ügyet sem vetve a forgalomra, a demonstrálók az út közepén halomba gyűjtötték, majd felgyújtották a bicikliket.

A lázadók a rendőrautókat sem kímélték.

Rátámadtak a rendőrökre és a tűzoltókra is.

Az összecsapásokban sokan megsérültek. A zavargások két résztvevője lőtt sebesülést szenvedett, 51 demonstrálót pedig őrizetbe vettek.

A hatóságok vízágyúval és lovas egységekkel próbálták feloszlatni a tömeget. A belvárost végül egy sürgősségi rendelettel zárták le. Ideiglenesen leállították a tömegközlekedést is.

A két város polgármestere a kezdetektől számított rá, hogy a demonstráció nem lesz békés, ezért is erősítette meg a rendőri jelenlétet.

A hatóságok vizsgálatot indítottak a fegyverhasználat miatt, de az első jelentések szerint a rendőrök közvetlen életveszély elhárítása érdekében nyitottak tüzet.

A történtek után a szombatra tervezett amszterdami tüntetést szervezők lefújták a bejelentett demonstrációt, ennek ellenére a holland fővárosban több százan vonultak fel a járványügyi szigorítások ellen tiltakozva, emellett a dél-hollandiai Bredában is megtartották a tervezett tüntetést, illetve Ausztria fővárosában, Bécsben is meghirdették a felkelést a korlátozások érvénybe lépése miatt.

Több ezren vonultak utcára Brüsszelben is, ugyanis a belga kormány szerdán szintén járványügyi intézkedéseket vezetett be.

A címlapfotón tüzet gyújtottak a tiltakozók a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló korlátozások elleni tüntetésen Rotterdam belvárosában (Fotó: MTI/AP/Media TV Rotterdam).

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még