logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A tüntetések és erőszak napja Ausztriában és Hollandiában

| Szerző: hirado.hu
Több tüntetést is meghirdettek szombatra Bécsbe a járvány elleni korlátozások miatt. Néhányan összetűzésbe kerültek a rendőrökkel, kővel, üveggel dobálóztak, többeket őrizetbe vettek. Ausztria az első európai ország, amely teljes – az oltottakra és oltatlanokra is vonatkozó – zárlatot, kijárási tilalmat rendelt el hétfőtől. Mindeközben a korlátozások ellen tiltakozó fiatalok rendőrökre vadásztak Rotterdamban. A rendfenntartók szerint veszélybe került az életük, csak figyelmeztető lövésekkel tudták megfékezni a rájuk támadó tömeget. Több embert lőtt sebbel vittek kórházba, vannak sérültek a rendőrök között is – számolt be az M1 Híradója.

Nekem csak a politikusaink ellen kell védelem!” – ilyen és ehhez hasonló feliratokat lehetett olvasni az egykori császári palota, a Hofburg előtt tartott bécsi tüntetésen szombaton. A fővárosban és más helyszíneken tízezrek vonultak az utcára a korlátozások és a kötelező oltás ellen. Az országban hétfőtől az oltottak számára is megáll az élet és Európában elsőként, jövő februártól kötelezővé teszik a koronavírus elleni oltást.

Követelem vissza a szabadságomat!” – mondta egy tüntető.

A demonstrációkat több incidens is kísérte. A tüntetők egy része megdobálta a rendőröket, egyes hírek szerint egy szolgálati fegyvert is megpróbáltak megszerezni. A hatóságok több tiltakozót őrizetbe vettek.

Az osztrák kancellár pénteken jelentette be, hogy Ausztriában a járványhelyzet romlása miatt hétfőtől a legszigorúbb kijárási korlátozást léptetik életbe. A tervek szerint a lezárás tíz napig tart, majd legfeljebb újabb tíz nappal meghosszabbíthatják, de az oltottak és a gyógyultak számára a korlátozások legkésőbb december 13-án véget érnek.

A hónapok óta tartó megfeszített munka, a médiakampány, a nyilvános viták sem bizonyultak elegendőnek, hogy meggyőzzük az oltatlanokat. Túl sok politikai erő harcol vehemensen az oltás ellen ebben az országban. Ez felelőtlen viselkedés és egyben támadás az egészségügyi rendszerünk ellen”– mondta Alexander Schallenberg osztrák kancellár.

Péntek este a nemzethez intézett beszédében az osztrák államfő védelmébe vette a döntést a kötelező oltásról. Azt mondta, egy társadalomban az egyénnek nem csak jogai, hanem kötelezettségei is vannak.

„Kötelességünk egymáson segíteni, kötelességünk tenni azért, hogy megvédjük társadalmunkat. Ez a kötelezettség most az oltakozás. Ezzel megakadályozhatjuk az újabb hullámok kialakulását és minél több az oltott annál gyorsabban lesz vége a járványnak” – fogalmazott Alexander Van der Bellen osztrák államfő.

Szombaton az emberek megrohamozták a bevásárlóutcákat és az üzletközpontokat. Aki csak tehette, még a lezárás előtt be akarta szerezni a karácsonyi ajándékokat. Az osztrák kereskedelmi kamara képviselője azt mondta, az újabb lezárás igazi katasztrófával ér fel. Szerinte a kereskedelem fizeti meg a negyedik lezárást, Bécsben már az ötödiket.

„Ez katasztrófa, a második karácsonyi bevásárlási szezonnak vetettek ezzel véget” – mondta Rainer Trefelik.

Mivel tíz napra minden szolgáltató-hely is bezár, volt aki az utolsó pillanatban szépségszalonokba rohant.

Ausztriában ezen a héten egymás után már harmadik napja regisztráltak több mint 15 ezer új fertőzöttet. Idén még nem volt egyszer sem ilyen sok új eset, mint most. A kórházak teljesítőképességük határán vannak, 524 súlyos állapotban lévő beteget kezelnek az intenzív osztályokon.

Összecsapások Hollandiában

Hangosan éljenzett a tüntetők egy csoportja Rotterdamban, miután felgyújtottak egy robogót és egy kávézó teraszát. A belvárosban több százan gyűltek össze péntek este, hogy a kormány tervezett járványügyi intézkedései ellen tüntessenek.

A demonstráció azonban rövid idő alatt erőszakba csapott át. A zavargásban résztvevők több járművet felgyújtottak, a rendőröket pedig kövekkel dobálták meg. A hatóságok vízágyúval és lovas egységekkel próbálták feloszlatni a tömeget. A belvárost végül egy sürgősségi rendelettel lezárták, ideiglenesen leállították a tömegközlekedést is. Rotterdam polgármestere, Ahmed Aboutaleb a tüntetés után azt mondta: a kezdetektől számítottak rá, hogy a demonstráció nem lesz békés, ezért is erősítették meg a rendőri jelenlétet a városban.

„A lázongók rátámadtak a rendőrökre és a tűzoltókra is. Őrizetbe vettünk néhány személyt, de a számuk feltehetően nőni fog, miután ellenőriztük a térfigyelő kamerák felvételeit” – nyilatkozta a polgármester.

Az összecsapásokban többen megsérültek, köztük rendőrök és újságírók is. A zavargások két résztvevője lőtt sebesülést szenvedett, 51 demonstrálót őrizetbe vettek.

A hatóságok vizsgálatot indítottak a fegyverhasználat miatt, de az első jelentések szerint a rendőrök közvetlen életveszély elhárítása érdekében nyitottak tüzet.

A történtek után a szombatra tervezett amszterdami tüntetés szervezői lefújták a bejelentett demonstrációt. A holland fővárosban ennek ellenére több százan vonultak fel a járványügyi szigorítások ellen tiltakozva. A dél-hollandiai Bredában is megtartották a tervezett tüntetést.

A kifogásolt szigorítás értelmében csak azoknak lenne érvényes a zöldkártyája, akiket beoltottak, vagy nemrégiben átestek a betegségen. A negatív teszt már nem lenne elég a védettség igazolásához. Hollandiában az elmúlt hetekben drámaian megnőtt a fertőzöttek száma. Csütörtökön több mint 23 ezer új esetet regisztráltak, a járvány kezdete óta a legtöbbet.

A kormány a múlt hét végén háromhetes részleges karantént rendelt el, amelynek értelmében a vendéglátóhelyeknek és az élelmiszerüzleteknek este 8-kor be kell zárniuk. Az országban csütörtökön kezdték el a 60 éven felüliek ismétlő oltását. A kampányt eredetileg decemberben tervezték elindítani, de a járványhelyzet miatt be kellett látniuk, hogy nem várhatnak tovább a harmadik dózisok beadásával.

Címlapfotó: EPA/VLN NIEUWS

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még