logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Visszavette az elnöki jogköröket Joe Biden

Visszavette az elnöki jogköröket Joe Biden amerikai elnök, amelyeket 85 percre, az altatásban végzett béltükrözés idejére ruházott át Kamala Harris alelnökre – jelentette be a Fehér Ház pénteken.

Az Egyesült Államok elnöke, aki „rutin béltükrözésen esett át, közép-európai idő szerint 17 óra 35 perc tájban beszélt Kamala Harris alelnökkel és a kabinetfőnökével. Jó hangulatban volt, és ekkor vette vissza a jogköröket” – írta Jen Psaki fehér házi szóvivő a Twitteren.

Psaki hozzátette, hogy az elnök még egy rövid időre a bethesdai (Washington) Walter Reed katonai kórházban maradt a rutinvizsgálatok folytatására.

A Fehér Ház közölte, hogy Biden közép-európai idő szerint 16 óra 10 perckor ruházta át az elnöki jogköröket az amerikai alkotmány által meghatározott feltételek szerint. Így első ízben fordult elő az amerikai történelemben, hogy női politikus látta el rövid ideig az Egyesült Államok elnökének teendőit.

Pénteken a tervek szerint az elnök két, hálaadás napi pulykának kegyelmez meg a hagyományok szerint. Biden szombaton ünnepli 79. születésnapját.

A pénteki vizsgálat eredményeit közép-európai szerint az éjszakai órákban hozzák nyilvánosságra

– ígérte a Fehér Ház szóvivője.

Bidenen a legutóbbi teljes körű kivizsgálást 2019 decemberében végezték, amikor az orvosok szerint a volt alelnök „egészséges, erős” és „az elnöki feladatok ellátásához kellőképpen fitt” volt.

Korábban súlyos betegségen esett át. 1988-ban agyi verőértágulat miatt rohammentővel szállították kórházba, és már papot is hívtak hozzá, hogy feladja az utolsó kenetet.

Az elnök az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni oltás mindkét adagját, és az emlékeztető oltást is megkapta.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még