logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megkezdték a migránsok visszavonását, de marad a készültség a lengyel határon

| Szerző: hirado.hu
Megkezdték a bevándorlók hazaszállítását Irakba a fehérorosz–lengyel határról, első körben több mint 400 ember hagyta el a térséget. A többség ugyanakkor maradna, ezért a lengyel hatóságok nem lazítanak a készültségen, annál is inkább, mivel szerda éjjel újabb csoport próbált áttörni a határon. Közben a politikai színtér sem nyugodt: a fehérorosz elnök alkudozni akar az unióval, amit Brüsszel kizártnak tart – hangzott el az M1 Híradójában.

Hosszú sorokban várakoztak a migránsok csütörtök délelőtt a minszki repülőtéren. A főként iraki állampolgárokból álló, 430 fős csoport az első, amelyik vállalta, hogy hazatér a bagdadi kormány biztosította különgéppel.

A lengyel határ közelében viszont napközben még mindig sokan várakoznak az átjutás reményében. A hatóságok becslései szerint csaknem kétezren lehettek a drótkerítés mentén, ezért nem enyhítenek a készültségen.

Sőt, a lengyel szejm szerdán megszavazta a határőrizeti törvény módosítását, a tervezet lehetővé teszi belépési tilalom elrendelését a lengyel-fehérorosz határ mentén, ahol jelenleg szükségállapot van érvényben.

Az elővigyázatosság nem ok nélküli, szerda éjjel ugyanis a lengyel katonaság egy százfős csoportot tartóztatott fel, amely illegálisan próbált belépni az országba.

A migránsok nagy része azonban nem készül hazatérni. Egyikük egy interneten közzétett videóban arról számolt be: nagyon örülnek, mivel Németországba viszik őket. A híresztelés azután terjedt el az illegális bevándorlók között, hogy a fehérorosz elnöki hivatal bejelentette: Angela Merkel, a leköszönő német kancellár egyeztetett Alekszandr Lukasenka elnökkel.

Az ügyvivő kancellár szóvivője szerdán azt megerősítette, hogy a héten Merkel már másodszor tárgyalt Minszkkel, azonban a német belügyminisztérium határozottan tagadta, hogy illegális bevándorlókat fogadnának be az országba.

Az egyeztetést több, a fehéroroszokkal határos ország elítélte. A lengyel kormányszóvivő szerdán azt mondta, hogy a telefonbeszélgetés bizonyos értelemben Lukasenka elnökké választásának elismerése. Hasonlóan vélekedett a litván külügyminiszter is.

Csütörtök este a fehérorosz elnök szóvivője ismertette a német kancellárnak tett ajánlatot: Minszk azt szeretné, ha az EU kétezer migránst befogadna a határhelyzet rendezéséért cserébe.

„Lukasenka elnök által javasolt mechanizmus a következő volt: Az Európai Unió humanitárius folyosót nyitna 2 ezer migráns számára. Mi elköteleznénk magunkat, hogy a lehetőségek szerint segítsük a többi 5 ezer migránst a hazatérésben” – emelte ki  a fehérorosz elnök szóvivője.

Az ötlet azonban aligha lesz sikeres. A bizottság szóvivője ugyanis nem sokkal korábban kijelentette: kizárt a párbeszéd a minszki vezetéssel.

A brit védelmi miniszter óva intette Lukasenka elnököt a migránsok eszközként való felhasználásától. Ben Wallace a lengyel határon tett látogatásán kijelentette: nem engedik meg a helyzet súlyosbodását, ezért egy brit századot vezényelnek a helyszínre a lengyel katonák támogatására.

Eközben Lettországban, a harmadik fehéroroszokkal határos uniós tagállamban is javában dolgoznak a védelem megerősítésén.

Egyelőre 37 kilométer hosszan húznak fel ideiglenes drótkerítést, de 2024-ig szeretnének felépíteni egy állandó határkerítést, amely a tervek szerint mintegy 130 kilométer hosszú lesz.

Címlapfotó: Migránsok a fehérorosz–lengyel határ mentén a Bruzgi-Kuznica Bialostocka határátkelő közelében (Forrás: MTI/EPA/Stringer)

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még