logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gál Kinga: Szabadságot adott a szakítás a néppárttal az európai jobboldal reneszánszához

| Szerző: hirado.hu
Időben meghozott, az európai jobboldal erősödéséhez hozzájáruló és óriási szabadságot adó döntésnek tartja Gál Kinga európai parlamenti képviselő, a Fidesz nemrég megválasztott alelnöke, hogy kiléptek az Európai Néppártból. Az Indexnek adott interjúban a politikus elárulta, hogy a Márki-Zay Péterrel is tárgyaló Manfred Weber emberileg is csalódás számára.

 

Az Indexnek adott interjúban a Fidesz alelnöke elmondta, meglátása szerint még nem fejeződött be, de már a 2019-es európai parlamenti választások előtt elkezdődött egy komoly balratolódási folyamat az Európai Néppártban. Gál Kinga elárulta, hogy az Európai Parlamentben ülő egykori néppártos kollegáik gyakran kérdezik, hogy velük együtt szavaznak-e, amire a fideszes képviselők úgy reagálnak:

„ugyanúgy szavazunk, ahogy a néppárt tette volna két éve, öt éve vagy tíz éve.”

Jól nyomon követhető, hogy mennyire megváltozott a pártcsalád hozzáállása több kérdésben is. Példaként említette, hogy néhány éve a néppárt biztosan nem írt volna alá egy olyan közös ötpárti levelet, mint amelyet kedden közzétett a lengyelországi helyreállítási alap felfüggesztésével kapcsolatban.

Az Európai Néppártból való kilépésünk időben meghozott, jó lépés volt. Óriási szabadságot adott ahhoz, hogy hozzájáruljunk az európai jobboldal erősödéséhez és reneszánszához”

– hangsúlyozta Gál Kinga.

Szerinte a szakításhoz jelentős mértékben hozzájárultak a „hátba támadások” és „leckéztetések”, miközben az Európai Néppárt éppen azokkal „kokettál”, akik a pártcsalád szétverésében érdekeltek. A „nagyon csúnya támadások” közül kiemelte a Sargentini-jelentés 2019-es európai parlamenti választások előtti vitáját és szavazását.

„Baloldalibb a baloldalnál, liberálisabb a liberálisoknál nem lehet a néppárt”

– jelentette ki a politikus.

A Fidesz európai parlamneti képviselője felidézte, hogy a támadások alatt számos néppártbeli kollégájuk kiállt mellettük, ám ők nem a fővonalat képviselték. A Fidesszel és Orbán Viktorral sokáig jó kapcsolatot ápolt Manfred Weber pálfordulásáról úgy fogalmazott: a frakcióvezető elhitte, hogy ő lehet az Európai Bizottság feje, azt hitte, számára az a megfelelő magatartás, ha lerázza magáról mindazt, ami jobboldalra húzza. Gál Kinga szerint ez nagy hiba volt, mert miközben meggyengítette a néppárti frakciót, és sokakat megbántott, Weber még csak el sem érte a célját. Elárulta,

Weber emberileg is nagy csalódást okozott a számára.

A Fidesz alelnöke azzal folytatta, hogy nehéz értelmet találni abban, hogy Manfred Webernek miért kellett találkoznia Márky-Zay Péterrel, egy baloldali politikussal, aki hivatalosan még csak nem is listavezető. Gál Kinga attól ugyanakkor nem tart, hogy az ellenzék pozíciókat szerezne az Európai Néppártnál, mivel – miként arra rávilágított – ez több néppárti tagpártnak sem áll az érdekében. Mint ahogy a Fidesz-kongresszuson elhangzottak alapján sincs realitása annak sem, hogy a kormány kivezetné Magyarországot az Európai Unióból.

„A választótáborunk meglehetősen Európa-párti, ami azonban nem azt jelenti, hogy nem mondjuk el a véleményünket, és nem képviseljük az érdekeinket”

– fogalmazott az Indexnek a Fidesz alelnöke.

Címlapfotó: MTI/Mohai Balázs

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még