logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Áramkikapcsolási moratórium Franciaországban: a fűtőtest hideg marad

| Szerző: hirado.hu
A fűtési gondokat nem oldja meg, de az alapvető áramellátást biztosítja a francia EDF minap bejelentett döntése: az áramszolgáltatásért felelős közmű vállalat március 31-éig kikapcsolási moratóriumot vezet be a számláikat kifizetni nem tudó háztartások számára. Ezeknél az előfizetőknél korlátozzák az áramszolgáltatást. Az elmúlt egy év alatt a franciák 20 százaléka szenvedett a hideg miatt otthonában, 36 százalékuk számolt be pénzügyi nehézségekről.  
(Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

Jövő tavaszig, pontosan 2022. március 31-éig lehetővé teszik a számláikat kiegyenlíteni nem tudó előfizetők számára, hogy alapvető célokra továbbra is használhassák az áramot – írta a Les Echos című gazdasági lap az EDF, az áramszolgáltatásért felelős nemzeti közművállalat bejelentésére hivatkozva.

Jó hír ez annak a több ezer franciának, akik nap mint nap küzdenek villanyszámlájuk kifizetésével, és például nem tudnak fűteni vagy főzni (Franciaországban a lakosság elsősorban árammal fűt, sok háztartás a főzésre, sütésre is áramot használ – a szerk.) Az EDF az egekbe szökő áramárak miatt szembesül most már napi szinten azzal, hogy fogyasztóik – főleg a családosok – nem képesek kiegyenlíteni a számláikat.

Csak a vészhelyzetet kezelik

Marc Benayoum energiaügyi ombudsman a legutóbbi éves felmérés adatait idézve a lapnak elmondta: a franciák 20 százaléka mondta azt, hogy a téli hónapokban szenvedett a hideg miatt otthonában, 36 százalékuk pénzügyi nehézségekről számol be.

Az áramszolgáltatás korlátozása annyit tesz lehetővé a számláikat fizetni nem tudó háztartások számára, hogy használhatják a legalapvetőbb, villanyárammal működő eszközeiket.

Benayoum szerint ez a következőkre elég: „világítás, telefontöltés, vízmelegítő, mosógép, internet és egy kis hűtőszekrény.” Hozzátette, hogy „a többi, például a fűtés már nem működik”.

November 10-én, a nemzetgyűlés gazdasági bizottsága előtti meghallgatáson Olivier Challan Belval, a nemzeti energiaügyi ombudsman is az intézkedés mellett foglalt állást. „Az energiautalvány decemberi, 100 eurós kiegészítése, a szabályozott gázdíjak befagyasztása vagy a villamosenergia-tarifák 2022 eleji korlátozása vészhelyzeti és rövid távú megoldások” – hangsúlyozta. Kijelentette: ugyanakkor ezek az intézkedések nem oldják meg a villamos energiához való minimális hozzáférést.

A törvényhozásban fölvetődött a teljes kikapcsolás végleges tilalma is a lakossági felhasználók esetén – teszi hozzá a Les Echos –, ám ehhez törvénymódosítás szükséges.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még