logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Drasztikusan magas a benzin ára Európában

| Szerző: hirado.hu
Folyamatosan emelkedik az üzemanyagok ára Európában, a tavalyi árhoz viszonyítva 25 százalékkal drágult a 95-ös benzin. A baloldal miniszterelnök-jelöltje közben ismét támadta a kormány rezsi- és benzinárcsökkentő politikáját.

A magyar kormány nemcsak a rezsi-, de az üzemanyagárak tekintetében is reagált a világpiaci folyamatokra. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón jelentette be, hogy hétfőtől 480 forintban maximálja a kormány az üzemanyagárakat. Ennél olcsóbban lehet, drágábban viszont nem szabad árusítani.

Ezzel ellentétben Szlovákiában a 95-ös benzin literenkénti ára átszámítva 548 forint. A skandináv országokban még ennél is többe kerül az üzemanyag. A drasztikus drágulás miatt Hollandiában és Norvégiában már egy liter üzemanyag ára átszámítva 700 forint fölött van, Svédországban és Finnországban is csaknem ennyibe kerül a 95-ös benzin.

A Márki-Zay Péter, a baloldal miniszterelnök-jelöltje a Blikknek adott interjúban is támadta a kormány rezsi- és benzinárcsökkentő politikáját

Lehet csökkenteni a jövedéki adót, de meg kell mondani, honnan fogjuk elvenni ennek az anyagi fedezetét – nyilatkozta a Blikknek Márki-Zay Péter a kormány üzemanyagár befagyasztására reagálva. A baloldal miniszterelnök-jelöltje szerint végtelenül káros, ha a piaci folyamatokba az állam felelőtlen módon akar beleavatkozni.

Az interjúban elhangzott vonatkozó kérdéseket és válaszokat alább változtatás nélkül közöljük:

A benzinár is elég aktuális probléma. Mihez kezdene vele?

Márki-Zay: Vannak szokatlan, piaci alapon nehezen indokolható lépések válsághelyzetben, de tartósan végtelenül károsnak tartom, ha a piaci folyamatokba az állam felelőtlen módon akar beleavatkozni.

– A szövetségesei jó ideje verik az asztalt, hogy fagyassza be a kormány az üzemanyagárakat vagy csökkentse az azokat terhelő adót.

Márki-Zay: Én, mint az látszik, nem szálltam bele ebbe a kampányba. Beszéltünk róla, ők azt mondták, a Fidesz pontosan ezt csinálta 2010 előtt, és ezért csinálják ők is. Ettől függetlenül azt gondolom, nem ez a megoldás. Az Egyesült Államokban azt láttam, hogy amikor felment a kétszeresére a benzin ára,

az okos amerikaiak nagy autók helyett kisebbet vagy hibridet vettek, és nem egyesével, hanem akár hárman mentek együtt munkába. Lehet csökkenteni a jövedéki adót, de meg kell mondani, honnan fogjuk elvenni ennek az anyagi fedezetét.

Az egészségügy lesz rosszabb, az oktatásra jut kevesebb, vagy esetleg nem emelünk nyugdíjat?”

A magyar baloldal, amikor kormányon volt, az ingatlanadó bevezetését is szorgalmazta, méghozzá hasonló érvrendszerrel, mint amivel Márki-Zay támadja a benzinárcsökkentést. Bajnai Gordon akkori miniszterelnök még 2009-ben az ATV Egyenes beszéd című műsorában fogalmazott úgy az ingatlanadót feszegető kérdésre, hogy

az ingatlant adott esetben el lehet adni, lehet egy kisebbe menni,

hogy ha nem bírja fenntartani. Ezt tudom, hogy keményen hangzik, de Magyarországon 90 százalék felett van az ingatlantulajdonlás aránya, míg Nyugat-Európában ennél jóval kisebb – mondta akkor Gyurcsány Ferenc utódja.

A címlapfotó illusztráció. 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még