logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Beata Szydło: Meggondolatlan a migránsok brüsszeli támogatása

| Szerző: hirado.hu
„Hibás és teljességgel meggondolatlan gesztus” – így jellemezte Lengyelország volt miniszterelnöke, Beata Szydło európai parlamenti képviselő az Európai Bizottság szerdai döntését, miszerint 200 ezer eurós humanitárius segélyt juttat a Vöröskeresztnek és a Nemzetközi Vörös Félhold Mozgalomnak, hogy ezt az összeget juttassák el a lengyel határt erőszakosan ostromló migráns csoportok számára.
Az Európai Unióba igyekvő migránsok a lengyel határnál, a kuznicai átkelőnél. 2021. november 16-án. MTI/EPA/BELTA/Makszim Gucsek

Brüsszel 200 ezer euró azonnali finanszírozást nyújt a Nemzetközi Vörös Félhold Mozgalomnak és a Belarusz Vöröskeresztnek.  A lengyel–fehérorosz határon jelenleg is tartó biztonsági válság miatt további 500 ezer euró humanitárius segélyt is mozgósított, és tárgyalásokat folytat a partnerszervezetekkel az elosztásról – közölte a szerdai napon az Európai Bizottság.

Beata Szydło lengyel európai parlamenti képviselő, volt miniszterelnök az Európai Bizottság intézkedéseivel kapcsolatban rámutatott: a döntéshozók tévednek és meggondolatlanok.

„Az, hogy az Európai Bizottság 700 000 eurót különített el a Fehéroroszország által importált migránsok támogatására, Lukasenka javára tett intézkedés”idézte a képviselőt a Wpolityce.pl nevű konzervatív lengyel híroldal. Ez egy helytelen és teljesen meggondolatlan gesztus, különösen a több száz fehéroroszországi politikai fogoly számára nyújtott valódi segítség hiánya mellett – fűzte hozzá a lengyel képviselő a bebörtönzöttekre utalva.

Kosma Zlotowski, a kormányzó lengyel Jog és Igazságosság (PiS) európai parlamenti képviselője így kommentálta a döntést Twitter-bejegyzésében:

„Lukasenka hatalmi legitimitásának elismerése, és 700 ezer euró aprópénz a kiadásokra. Az egykori orosz zsarnok álmai nemhogy valóra válnak, de még több is teljesül: a kapitalisták fizetni fognak a saját zsinórjukért, amire felakasztják őket!”

A képviselő figyelmeztetett: Brüsszel így támogatni fogja a Fehéroroszország és Lengyelország határán a migránsok számára létesített, állandó táborok létrehozását. Ezek a táborok pedig, tette hozzá, permanens fenyegetést jelentenek Lengyelország számára.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még