logo

Műsorújság

×

social

élő

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lukasenka szerint Fehéroroszország a migránsok hazatoloncolásán fáradozik

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn kijelentette, országa azon dolgozik, hogy hazatoloncolja a fehérorosz-lengyel határon rekedt, főként közel-keleti migránsokat.

„Aktív munka folyik ezen a téren, hogy meggyőzzük az embereket, térjenek haza. De senki sem akar visszamenni” – mondta Lukasenka, akit a BelTa állami hírügynökség idézett. Az államfő arról is beszélt, országa nem akarja, hogy a Lengyelországgal közös határon kialakult migránsválság „konfliktussá” fajuljon.
„Nem akarunk semmilyen konfliktust az államhatárunkon. Ez teljesen káros lenne számunkra” –  hangoztatta.

Az Európai Unió (EU) tagországainak külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben a Fehéroroszország elleni szankciók kiterjesztéséről tárgyalnak. A mostani feszültséget azok a lépések idézték elő, amelyeket a fehérorosz vezetés tett megtorlásul az ellenzék elleni fellépés után elrendelt korábbi uniós szankciókért.

Lukasenka kijelentette:„Készen állunk arra, (…) hogy felültessük a (migránsokat) a repülőgépekre, amelyek hazaviszik őket”. Hozzátette: ezek az emberek nem akarnak visszamenni. „Egyértelmű, hogy nincs hová visszamenniük, nincs otthonuk, és nincs mivel etetniük a gyerekeiket” – állította. Minszk hajlandó arra is, hogy a közel-keletieket Németországba vigye, ha az ország befogadja őket. A fehérorosz elnök egy erre vonatkozó javaslatra hivatkozott, amely szerinte a müncheni önkormányzattól érkezett.

Az államfő arról is beszélt, országa nem akarja, hogy a Lengyelországgal közös határon kialakult migránsválság „konfliktussá” fajuljon.

„Nem akarunk semmilyen konfliktust az államhatárunkon. Ez teljesen káros lenne számunkra” – mondta, egyben azzal vádolta Lengyelországot, hogy „belső problémái” és az uniós partnereivel fennálló feszültségek miatt „szüksége van” erre a válságra.

Az EU azzal vádolja Minszket, hogy vízumkiadással és repülőjáratok bérlésével szervezi a lengyel és litván határok felé irányuló migrációt, különösen Irakból, bosszúból a Lukasenka rezsimje ellen az ellenzékiek brutális elnyomása után tavaly bevezetett nyugati szankciókért.

Heiko Maas, a német diplomácia vezetője ezzel kapcsolatban megerősítette, hogy az EU hétfőtől szigorítja a szankciókat.
Lukasenka tagadta, hogy megrendezték volna a migrációs válságot. Mint kifejtette, „soha nem tettünk ilyet, és nem is áll szándékunkban ilyet cselekedni”. Ezzel együtt figyelmeztette is az Európai Uniót: „Szankciókkal akarnak megijeszteni minket, azt hiszik, hogy tréfálok, de szó sincs erről, meg fogjuk védeni magunkat”– mondta.

Egy nappal korábban külügyminisztere, Uladzimir Makej hangsúlyozta, hogy a Minszk ellen irányuló büntetőintézkedések „kontraproduktívak” lennének.
A fehérorosz elnök korábban azt is kijelentette, hogy kész megszakítani az országán keresztül Európába irányuló orosz gáztranzitot, de Moszkva, Minszk szövetségese ennek esélyét csekélynek tartotta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ugyanakkor azt mondta az európaiaknak, hogy a válság megoldása érdekében folytassanak párbeszédet a fehéroroszokkal. A Kreml visszautasította Varsó azon vádjait is, hogy Moszkva a migrációs válság szponzora, az egyre növekvő orosz-nyugati feszültségek hátterében.

Hétfőn Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ismét tévesnek nevezte, hogy a válságért teljes egészében Minszk lenne a felelős. Varsó nem hajlandó átengedni a határán táborozó több ezer migránst, és nagy erőket vetett be ennek megakadályozására. Ennek ellenére az érkező csoportok rendszeresen átlépik a határt, de gyakran letartóztatják őket, és sokakat visszaküldenek Fehéroroszországba.

Olvasson tovább:

Fokozódik a helyzet a lengyel-fehérorosz határon

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még