logo

Műsorújság

×

social

élő

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Fokozódik a helyzet a lengyel-fehérorosz határon

| Szerző: hirado.hu
Továbbra is feszült a helyzet a fehérorosz-lengyel határon. Migránsok ezrei torlódtak fel a határ mentén és át akarnak jutni Lengyelországba. Több áttörési kísérlet történt az elmúlt hetekben. Volt olyan, amikor 48 óra alatt csaknem 200 alkalommal rohamozták meg a határt csoportosan – számolt be az M1 Híradója.

 

A lengyel határőrök által közzétett felvételeken jól látszik, hogy a fehérorosz katonák vakító lámpafénnyel próbálják ellehetetleníteni munkájukat. A határőrizet jelentése szerint a belorusz katonák egy szakaszon megrongálták a drótkerítést. Ezután mintegy száz migráns próbált meg áttörni a lengyel egyenruhások sorfalán. A migránsoknál könnygáz is volt. Varsó szerint egyértelmű, hogy a könnygázt a határsértők a fehérorosz hatóságoktól kapták.

A lengyel honvédelmi államtitkár szombat este azt közölte, hogy lengyel oldalon sikerült minden határsértési kísérletet visszaverni. A határon szolgálatot teljesítő mintegy 15 ezer katona és 26 ezer rendőr az év eleje óta összesen több mint 33 ezer próbálkozást akadályozott meg.

Az Európai Unió és a NATO is úgy látja, hogy a lengyel-fehérorosz határon kialakult válságot a fehérorosz rezsim szította.

Minszk azonban minden vádat tagad. Sőt, a fehérorosz külügyminiszter azt állítja: több ezer illegális migránst toloncoltak vissza oda, ahonnan elindult.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton azt mondta: a lengyel határon kialakult helyzetért nem Fehéroroszország, hanem az Európai Unió a felelős.

„Fehéroroszországnak ehhez semmi köze. Nem meglepő, hogy a migránsok Belaruszon keresztül utaznak, hiszen oda vízummentesen léphetnek be” – mondta az orosz elnök. Szerinte a migránsok elsősorban Németországba akarnak utazni, ezért a helyzetet Berlin, Varsó és Minszk között kell megoldani.

A közmédia helyszíni tudósítója szerint, jelenleg viszonylagos nyugalom van a több száz kilométeres határon.

A lengyel belügy vasárnap este egy arab nyelvű üzenetet tett közzé, amely szerint katonákat toboroznak egy lengyel határ elleni lehetséges újabb támadásra.

A lengyel-fehérorosz határ Kuznicai szakaszán sátrakat lebontották, megtisztították a terepet és  újabb migránsok és katonák érkeztek oda.

A lengyel oldaláról hangszórókkal üzenik a tábor lakóinak, hogy nem érdemes a határt megtámadni, mert ha még sikerrel is járnak, nem jutnak el Németországba és mindenkit visszatoloncolnak  – emelte ki a közmédia tudósítója.

 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még