logo

Műsorújság

×

social

élő

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Minszk már mintegy kétezer migránst toloncolt haza a fehérorosz külügyminiszter szerint

Minszk mintegy 2000, papírokkal nem rendelkező migránst toloncolt vissza hazájába azért, hogy véget vessen az illegális bevándorlásnak – jelentette ki pénteken a fehérorosz külügyminiszter.

Közleményében Uladzimir Makej hozzátette, hogy a fehérorosz hatóságok őrizetbe vettek körülbelül 700 határsértőt is, valamint Minszk nagyjából egy hónapja mintegy 30 utazási irodától megvonta az engedélyt, hogy külföldieket hozzon az országba.

A közleményből nem derül ki, hogy az őrizetbe vettek, illetve a kitoloncoltak azon migránsokból kerültek-e ki, akik az elmúlt hetekben érkeztek a volt szovjet tagköztársaságba.

Ugyancsak pénteken az iraki külügyminisztérium bejelentette, Bagdad igyekszik hazatelepíteni a lengyel-fehérorosz határ térségéből azokat az iraki bevándorlókat, akik hajlandóak visszatérni.
A határ térségében migránsok ezrei rekedtek, akik illegálisan kívánnak belépni az Európai Unió területére.

Az Európai Unió szerint a minszki vezetés, felhasználva a migránsokat, hibrid támadást indított az unió ellen, Brüsszel ezért csütörtökön kilátásba helyezte, hogy akár már hétfőtől újabb szankciókat vezethet be Fehéroroszországgal és a migránsokat odaszállító légitársaságokkal szemben.

Holtan találtak egy fiatal migránst a lengyel-fehérorosz határon

Holtan találtak egy fiatal szíriai migránst Lengyelország és Fehéroroszország határán – közölte szombaton a lengyel rendőrség.

A tájékoztatás szerint a férfi holttestet pénteken fedezték föl az erdőben, Wólka Terechowska település közelében. A halál oka egyelőre ismeretlen.

Ezzel 11 – más adatok szerint kilenc – főre emelkedett az Európai Unió és Fehéroroszország határán kialakult migránsválság halálos áldozatainak a száma.

Péntek éjjel a lengyel rendőrség megakadályozott egy újabb, nagyjából százfős csoportot abban, hogy bejusson az EU területére.

Az elmúlt hónapokban több ezer, többségében szíriai és iraki migráns gyűlt össze Fehéroroszország és a vele szomszédos EU-tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország határán, azt remélve, hogy valamilyen módon bejut az EU területére.

A migránsok szedett-vedett sátrakban tengődnek a fehérorosz-lengyel határ térségében az erdőben, miközben a hőmérséklet fagypont körülire süllyedt. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök “a gyerekeknek szánt emberbaráti segítségként” elrendelte, hogy állítsanak föl ételosztó sátrakat a migránsok részére – jelentette szombaton a BelTa fehérorosz állami hírügynökség.

Az EU Lukasenka elnököt tette felelőssé a válságért, mondván, szándékosan idézte elő a helyzetet, válaszul a Fehéroroszország ellen bevezetett szankciókra. Az EU azután sújtotta büntetőintézkedésekkel Minszket, hogy a fehérorosz vezetés kirívóan durván lépett föl az ellenzékkel szemben a tavalyi, független megfigyelők szerint is elcsalt elnökválasztás után.

A címlapfotó illusztráció. 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még