logo

Műsorújság

×

social

élő

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lengyel határőrség: a fehérorosz határőrök segítenek a behatolóknak

A fehérorosz határőrök segítséget nyújtottak a migránsoknak áttörni a határkerítésen, és könnygázt is adtak nekik, amit azok be is vetettek a lengyel határőrök ellen – közölte szombaton a Twitteren a lengyel határőrszolgálat.

Éjjel (a Podlasie vajdaságbeli) Czeremcha térségében fehérorosz katonák hozzáláttak lebontani az ideiglenes határkerítést. Ledöntötték az oszlopokat, és átszakították a hálót szolgálati gépkocsi segítségével. A lengyel határőröket lézersugárral és stroboszkóppal vakították el” – olvasható a közleményben.

Mellettük mintegy száz migráns várakozott arra, hogy megnyíljon az illegális határátlépés lehetősége. A fehéroroszok könnygázzal is ellátták a bevándorlókat, amelyet azok fel is használtak a lengyel szolgálatok ellen. Ezt és a következő illegális határátlépési kísérleteket is megakadályozták a lengyel határőrök” – folytatódik a szöveg.

A lengyel határőrség közlése szerint pénteken 219 illegális határátlépési kísérletet regisztráltak a lengyel-fehérorosz határon. Őrizetbe vettek három iraki állampolgárt és egy lengyelt, aki közreműködött a határsértésben.

Idén a lengyel határőrség már több mint 33 ezer illegális határátlépést akadályozott meg

a lengyel-fehérorosz határon. Hétfőn kiéleződött a helyzet: a határhoz több ezer migráns érkezett, akik időről időre nagyobb csoportokban kísérlik meg a határkerítés átszakítását és a bejutást Lengyelországba.

A lengyel hatóságok fontolóra vették valamennyi lengyel-fehérorosz határátkelő lezárását és a határon áthaladó vasúti forgalom leállítását – közölte szombaton az RMF rádióban Mariusz Kaminski belügyminiszter.

Fehéroroszország fontos tranzitállam” – emlékeztetett, hangsúlyozva, hogy

Lengyelország tudja, mennyire fontos ez az útvonal,

egyebek között a kínai áruk szállítása szempontjából.

A kuznicai határátkelőt azután zártuk le, hogy a fehéroroszok ott migrációs konfliktust provokáltak az illegális határátlépési próbálkozásokkal. Ez volt az első figyelmeztető jelzés” – mondta a belügyminiszter. „Teljes elszigeteltségbe kerülhetnek, nemcsak politikai, hanem gazdasági szempontból is” – tette hozzá.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még