logo

Műsorújság

×

social

élő

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Háborús állapotok a migránsok miatt a lengyel-fehérorosz határon

Mindenki a másikra mutogat a lengyel-fehérorosz határon kialakult válság miatt. Ami azt jelenti, hogy érdemben továbbra sem javul a helyzet. Az unió külső határánál feltorlódott közel-keleti bevándorlók feltehetően a fehérorosz katonák segítségével próbálnak átjutni a drótkerítésen, a lengyel katonák és rendőrök pedig védekeznek. A politikusok fenyegetőznek, tárgyalnak és üzengetnek, de igazán komoly eredmények nélkül – hangzott el az M1 Híradójában.

Háborús állapotokat idéz a katonai készültség Lengyelország északkeleti határain: a szögesdróttal körülvett barakkokban állig felfegyverzett katonák állnak készültségben a nap 24 órájában. A honvédség 12 ezer katonáját és több mint 26 ezer rendőrt vezényeltek a határra, miután több ezer illegális bevándorló torlódott fel a határ fehérorosz oldalán.

A lengyel kormány egy 400 kilométer hosszú vasbeton falat tervez építeni a határ mentén, ám a jelenlegi helyzetben kénytelenek egy átmeneti kerítéshálózatot kiépíteni, a munkálatokban brit szakemberek is részt vesznek” – tudósított a helyszínről Bende Balázs, a közmédia vezető külpolitikai szerkesztője.

„Brit hadmérnökök érkeztek ide Lengyelországba, kimentek terepszemlézni, és ők fognak segíteni a lengyel hatóságoknak, hogy egy rendes, fenntartható, akár a magyarhoz hasonló határzár épüljön, amely hosszú távon meg tudja védeni Lengyelország, és így az Európai Unió határát” – ismertette a szerkesztő.

Terepszemlére érkezett pénteken a lengyel hadügyminiszter és Andrzej Duda elnök is a határ menti támaszpontra. Az államfő kijelentette:

hibrid támadás érte Lengyelországot és egyben az Európai Uniót,

amellyel most a lengyeleknek, katonák és rendőrök tízezreinek kell szembenézniük.

Varsó, az Európai Unió és a NATO álláspontja szerint a támadást a fehérorosz rezsim indította válaszul az európai szankciókra: egy mesterségesen előidézett migrációs válsággal igyekszik destabilizálni az európai közösséget.

A fehérorosz külügyminiszter mindazonáltal pénteken azt mondta, a minszki hatóságok is fellépnek a migrációval szemben. Mintegy kétezer illegális bevándorlót toloncoltak vissza hazájukba és harminc utazási irodától vonták meg az engedélyt a bevándorlók utaztatása miatt.

A lengyel belügyminisztérium által közzétett friss felvételeken azonban jól látszik: a határ fehérorosz oldalára – vélhetően a minszki hatóságok –

furgonokkal szállítják az ételt és az ellátmányt a bevándorlók számára.

Lengyelországba látogatott az európai határvédelmi ügynökség igazgatója is. Kijelentette: a határon gyülekező migránsok száma várhatóan tovább fog emelkedni, és a válság súlyosbodni fog.

Nem látunk arra utaló jelet, hogy a migránsok óriási csoportjai jelentette rizikó rövid időn belül csökkenne. Kockázatelemzésünk kimutatta, hogy a válságot kirobbantó körülmények továbbra is fennállnak, a feszültség nem csökken” – figyelmeztetett Fabrice Leggeri, a Frontex igazgatója.

Joe Biden amerikai elnök is reagált. Azt üzente, felvette a kapcsolatot Moszkvával és Minszkkel. „Nagyon aggaszt minket ez a helyzet. Ezt Oroszországnak és Fehéroroszországnak is tudtára adtuk” – jelentette ki.

Az orosz diplomácia pénteken azonban világossá tette álláspontját: az Európai Uniónak ugyanúgy kellene fogadnia a Fehéroroszországból érkező migránsokat, mint azokat, akik a Földközi-tengeren érkeznek.

Hagyjuk ezt a kettős mércét! Vessük össze, hogyan bánnak a migránsokkal a fehérorosz határon és hogyan bánnak velük más uniós országokban. Mindig be kell tartani a nemzetközi humanitárius jogokat!

– fogalmazott Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Északnyugat-Ukrajnában, az ukrán–fehérorosz határ mentén szintén egy tömeges határsértési kísérlet megakadályozására készülnek a fegyveresek. A kijevi hatóságok megkettőzték északi határaik védelmét, 8500 katonát vezényeltek a fehérorosz határra.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még