logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A fehérorosz helyzet fordulatot hozhat Brüsszel migrációs politikájában

A fehérorosz helyzet fordulatot hozhat az Európai Unió migrációs politikájában, ugyanis egyre többen követelik, hogy Brüsszel anyagilag támogassa a tagállamok kerítésépítéseit is. Bár az Európai Bizottság elnöke nemrég még azt mondta, hogy erre nem adnak pénzt, azóta a néppárti frakcióvezető, és az állam- és kormányfői testület, az Európai Tanács elnöke is ezt sürgette – számolt be az M1 Híradója.

Épül a kerítés a lengyel–fehérorosz határon. A tervek szerint 130 kilométer hosszú és két és fél méter magas lesz. A lengyel hatóságok szerint nem maradt más lehetőségük, hiszen csak az elmúlt napokban több ezren ostromolták azt a határszakaszt. Év eleje óta pedig már több mint 33 ezer határsértési kísérletet regisztráltak.

A védőrendszert egyelőre Lengyelország is a saját pénzén építi, az Európai Bizottság vezetője ugyanis leszögezte, hogy Brüsszel erre nem ad pénzt.

A helyzet miatt az Európai Parlament szerdán sürgősségi vitát tartott az ügyben, és szóba került a kerítésépítés témája is. A baloldali politikusok pedig ismét azt hangsúlyozták, a bevándorlókat be kell engedi, és Európában nem épülhetnek falak.

„Egy spanyol szocialista képviselő szerint a migránsok a határon nem jelentenek ránk veszélyt, ők egyszerűen áldozatai egy kegyetlen zsarnoknak. Mondjuk ki a nagy nyilvánosság előtt, hogy az Európai Unió soha nem fog falakat finanszírozni

A jobboldal ezt máshogy gondolja. A Fidesz EP-képviselője azt mondta, látva a lengyelországi képeket, itt az ideje, hogy az Európai Unió cselekedjen.

Ezúttal pedig az Európai Néppárt is ezen a véleményen van. Manfred Weber frakcióvezető megismételte a néhány nappal ezelőtti nyilatkozatát, és tőle szokatlanul azt hangsúlyozta: az Európai Uniónak pénzzel kell támogatnia a kerítés megépítését Lengyelországban.

Senki sem akar kerítéseket vagy falakat. Senki, de ha technikailag másként nem lehetséges a határok megvédése, akkor fizikai akadályokat kell létrehozni. Ne legyünk naivak, a néppárt ezért is mondja, hogy rendkívüli időkben uniós forrásokkal kell támogatni a fizikai határvédelmet

– fogalmazott Manfred Weber.

Hasonlóan vélekedett szerdán az Európai Tanács elnöke is Varsóban. Charles Michel azt mondta: megnyílhat a lehetőség, hogy európai uniós forrásokból épüljenek kerítések. Az Európai Unió pedig a következő napokban megvitatja a kérdést.

Amikor Magyarország épített kerítést az EU-ban, ezt elfogadhatatlan intézkedésnek nevezték, mostanra viszont már Görögország, Spanyolország, Bulgária, Szlovénia, Észtország, Litvánia, Lettország és Lengyelország is hasonlóan cselekszik” – erről a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott:

hazánk elfogadja, hogy az EU nem kér bocsánatot Magyarországtól, de a határvédelemre fordított támogatást kéri.

A miniszter elmondta, hogy az Európai Bizottság elnökétől még mindig nem érkezett válasz Orbán Viktor miniszterelnök levelére. A kormányfő ugyanis azt kérte az EU-tól, térítsék meg hazánk több mint 580 milliárd forintos, határvédelemre fordított kiadását, mivel az nemcsak hazánkat, hanem egész Európát védi.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még