logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lavrov: A Nyugatot terheli a felelősség a lengyel határon kialakult migránsválságért

A Nyugatot terheli a felelősség a lengyel-fehérorosz határon kialakult migrációs válságért – jelentette ki kedden Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában.

A fő felelősség természetesen azokat terheli a migrációs válságban, akik előidézték azt” – mondta Lavrov sajtótájékoztatóján.

A nyugati államok – beleértve a NATO- és európai uniós tagországokat – éveken át próbálták a Közel-Keleten és Észak-Afrikában ráerőltetni életmódjukat az emberekre, miközben Oroszország ismételten arra figyelmeztetett, hogy a Nyugat „káoszt” okoz az olyan országokban, mint például Afganisztán és Irak – figyelmeztetett a miniszter.

Lavrov emlékeztetett arra: amikor Törökországból jöttek a menedékkérők, akkor az EU forrásokkal segítette Ankarát, hogy török területen maradjanak. Feltette a kérdést, hogy

miért nem lehetne ezt Fehéroroszország esetében is megtenni?

A migránsok nem akarnak sem Törökországban, sem Fehéroroszországban maradni, hanem az EU-ba akarnak menni, amely – mint fogalmazott – hosszú éveken át népszerűsítette és reklámozta életmódját.

Jelenleg migránsok ezrei próbálnak Fehéroroszország felől bejutni Lengyelország és ezzel az Európai Unió területére. Lavrov hangsúlyozta, hogy a helyzetet a nemzetközi humanitárius jog alapján kell megoldani.

A fehérorosz vezetés a nap folyamán bejelentette, hogy humanitárius segélyt küld a határtérségbe.

Ugyanakkor uniós tagországok azzal vádolják Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő utasítására szállítanak migránsokat az uniós országok határaihoz, megtorlásul a fehérorosz rendszer elleni nyugati büntetőintézkedésekért.

A fehérorosz-lengyel határon kialakult migránsválság kiemelt témája volt Lukasenka és Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi telefonbeszélgetésének is. A fehérorosz államfő hivatala szerint a két vezető mindenekelőtt „a lengyel fél civilekkel szemben tanúsított kemény fellépéséről” egyeztetett. Komoly aggodalomra ad okot Minszk szerint az is, hogy Lengyelország katonai egységeket vezényelt a határhoz.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még