logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Deutsch: A baloldal azért tett lépéseket, hogy megakadályozza az Elk*rtuk brüsszeli bemutatását

A film témája miatt nem tűzi műsorra a 2006-os utcai eseményekkel és a Gyurcsány-kormány tevékenységével foglalkozó politikai krimit a tapolcai mozi. Ez derül ki az igazgató leveléből. A fideszes Navracsics Tibor kérdezett rá a jobbikos vezetésű városban, hogy miért nem játsszák a „téma okán”. Kicsit távolabb, Brüsszelben viszont kedden tartják az első vetítést – számolt be az M1 Híradója.

Az alkotók, színészek és producerek együtt vágtak neki a brüsszeli útnak kedd délelőtt. Külföldön ugyanis itt mutatják be először a Gyurcsányi terrorra emlékeztető nagyjátékfilmet kedd este. Kálomista Gábor az M1-nek elmondta: a politikai krimit angol felirattal vetítik majd. Utána pedig egy közönségtalálkozó lesz, amelyre már most óriási az érdeklődés.

„Nagy izgalommal elindulunk Brüsszel felé, én azt gondolom az első nemzetközi vetítése ennek a filmnek, amire nagyon kíváncsi vagyok, hiszen Brüsszelben számos olyan ember is meg tudja nézni, aki esetleg a saját országában még nem jut hozzá. Nagyon sok meghívott van, nagyon sok vendégre számítunk” – mondta Kálomista Gábor.

A film Magyarország elmúlt évtizedeinek legsúlyosabb politikai botrányát dolgozza fel.

Az apropó Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde, amely 15 éve szivárgott ki. A hangfelvételt ismeretlenek küldték el a magyar sajtónak azután, hogy a volt miniszterelnök történelmi megszorításokat jelentett be.

A fikciós jelenetek mellett a tv-székház ostroma és az október 23-ai zavargások legfeszültebb pillanatai is megelevenednek a mozivásznon. Nem minden moziban lehet azonban látni a filmet. Ilyen például a jobbikos városvezetésű Tapolcáé.

Navracsics Tibor levélben fordult a városi filmszínház igazgatójához. Azt szerette volna megtudni, hogy miért nem vetítik a politikai krimit, hiszen a településen sokan kíváncsiak az alkotásra.

„A filmben semmi olyan nincsen, ami bűncselekményt valósítana meg, alkotmányos rend ellen izgatna, vagy bármilyen szempontból jogilag aggályos lenne, ez egy 2006-ban megtörtént történelmi szituációt dolgoz fel, ráadásul nem is dokumentalista, hanem erre épít rá egy politikai krimit, ahogy Kálomista Gábor ezt meghatározta” – szögezte le a kormánybiztos.

Az igazgató válaszát Navracsics Tibor hétfő délután tette közzé közösségi oldalán. Ebben

nem is titkolják, hogy a filmet a témája miatt nem vetítik.

Brüsszelben sem ment bonyodalmak nélkül a vetítés: napközben a mozi – telefonhívásokra hivatkozva – megpróbálta elérni, hogy mondják le a bemutatóhoz kapcsolódó rendezvényeket. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője, Deutsch Tamás szerint ez is azt mutatja, hogy a Kálomista Gábor filmjére irányuló politikai és társadalmi hisztériakeltés nem ismer országhatárokat.

„Szomorú az, hogy még itt Brüsszelben is, Európa fővárosában, Európa kulturális fővárosában a magyar baloldal azért tett lépéseket, hogy megakadályozza ennek az egyébként hatalmas közönségsikert arató filmnek a bemutatását” – hangsúlyozta Deutsch Tamás.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még