logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Pofont kapott Joe Biden a szakértők szerint

Egy évvel az amerikai elnökválasztás után pofont kapott Joe Biden, leszerepeltek a demokraták – értékelte a keddi amerikai választások eredményét a legtöbb szakértő, politikai oldaltól függetlenül. Polgármestereket, képviselőket, két államban pedig kormányzót választottak. A figyelem leginkább Virginia államra irányult, ahol egy éve Joe Biden 10 százalékkal megelőzte Donald Trumpot, most viszont kikapott a liberális jelölt. A kampány egyik fontos témája az iskolai LMBTQ-érzékenyítés ügye volt – számolt be róla az M1 Híradója.

Hüvelykujját a magasba emelve lépett a színpadra kedd késő este a New York-i polgármester-választás győztese. A demokrata párti Eric Adams a szavazatok kétharmadát szerezte meg, az egykori rendőrtiszt lesz a metropolisz történetének második fekete bőrű városvezetője. Győzelmet arattak a demokraták Bostonban is. Michelle Wu ráadásul az első nő, aki az északi város polgármesteri székébe ülhet.

Joe Biden kormánypártjának azonban ezenkívül nem sok oka maradt az örömre a november 2-ai választási nap után. A demokratáknak több szimbolikus jelentőségű helyszínen is azzal kellett szembesülniük, hogy a párt és Biden elnök is rengeteget veszített népszerűségéből.

New Jersey államban könnyű győzelemre számított az eddigi demokrata kormányzó. Phil Murphy diadalmenet helyett azonban kiélezett, fej fej melletti küzdelemben találta magát republikánus kihívójával.

Az államot a tavalyi elnökválasztás során még fölényesen nyerte Joe Biden. Most viszont annyira szoros az állás, hogy az összes szavazat feldolgozásáig nem lehet biztosat mondani a győztes személyéről.

A demokraták számára az igazi arculcsapást azonban a virginiai választás jelentette.

Minden előzetes felmérés ellenére ugyanis a republikánus Glenn Youngkin lesz az állam következő kormányzója.

A demokrata Terry McAuliff nagy reményekkel szállt újra küzdelembe a tisztségért, amelyet 2018-ig már betöltött egyszer. Kampányát Kamala Harris alelnök mellett Joe Biden jelenlegi és Barack Obama korábbi elnök is támogatta személyes látogatással.

A kormánypárt azért is biztosnak érezhette a győzelmet, mert egy évvel ezelőtt Biden több mint 10 százalékpontos különbséggel győzte le Donald Trumpot Virginiában.

A keddi voksolásra az elemzők már előre egyfajta népszavazásként tekintettek Joe Biden elnökségéről, amelyet a párton belüli viták és a káoszba fulladt afganisztáni kivonulás sem segített.

Az ítélet viszont jóval lesújtóbb volt annál, mint amire a balliberális oldal számított.

Glenn Youngkin a demokratákkal szemben kampányában olyan, az embereket közvetlenül érintő kérdésekről beszélt, mint a munkahelyteremtés és az, hogy a szülők beleszólhassanak abba, mit tanítanak gyermekeiknek az iskolákban.

Vissza kell vennünk az iskolák irányítását. Barátaim, eljött a pillanat. Végig fog söpörni államunkon, olyan hullám lesz, amely azt mondja: a virginiaiak kiállnak Amerikáért, kiállnak az értékekért, amelyeket mindannyian igaznak tartunk” – mondta a szavazás előtt Glenn Youngkin.

A republikánus jelölttel rengeteg szülő értett egyet, amikor az állami iskolákban, a szülők beleegyezése nélkül folytatott LMBTQ-érzékenyítő foglalkozások ellen szót emelt. Demokrata ellenfele korábban többször is a szexuális propaganda szabad terjesztése mellett foglalt állást úgy, hogy sajtóértesülések szerint a saját gyermekét olyan magániskolába járatja, amelyben nincsenek hasonló foglalkozások.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még