logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Migránsok százait tartóztatták fel a La Manche csatornán

A franciaországi Calais kikötőjének térségében 292 migránst tartóztattak fel kedden, akik kis csónakokkal akartak átkelni Nagy-Britanniába.

A helyi hatóságok szerdai közlése szerint a műveletben a francia haditengerészet, parti őrség, vám- és pénzügyőrség számos hajója vett részt, illetve haditengerészeti helikoptereket is bevetettek. A kimentett embereket Calais, illetve Dunkerque kikötőibe vitték.

Az idén augusztussal bezárólag csaknem 16 ezer illegális bevándorlót fogtak el a forgalmas vízi útvonalon. A La Manche csatornán 2018 vége óta emelkedik azoknak az illegális bevándorlóknak a száma, akik a veszélyek ellenére ezen az úton próbálják meg elérni a brit partokat.

Tavaly 9500-an keltek útra Franciaországból, míg 2019-ben még csak 2300-an, 2018-ban pedig 600-an.

Az illegális bevándorlás megfékezését a brit kormány kiemelt fontosságúnak tartja, ezért a francia vezetéssel együttműködve szigorúbb határellenőrzésben állapodott meg a partvonalon.

Calais térségében, ahonnan migránsok százai próbálnak átjutni az Egyesült Királyságba, a bevándorlók elhelyezésére egy háromszáz fős szükségszállást próbálnak építeni.

Natacha Bouchart, Calais polgármestere tiltakozott e tervek ellen. „Ki van zárva” – mondta Bouchart a France Info közszolgálati adónak. Hozzátette, hogy a városban nincsen erre megfelelő hely.

A Földközi-tengeren sem enyhül a migrációs nyomás. A máltai parti őrség kedden délután vett fel egy 49 fős migránscsoportot egy zátonyról a szigetország partjai előtt. A menedékkérőket, akik között több várandós nő és gyerek is volt, Valletta kikötőjébe vitték.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még