logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ ǀ Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gyilkoltak és túszokat ejtettek az iszlamisták

Ismeretlen fegyveresek a helyi hatóságok bejelentése szerint mintegy tíz civillel végeztek Burkina Faso északi részén, a hatóságok kedden a Nagy-Szaharai Iszlám Állam (ISGS) nevű terrorszervezetet tették felelőssé a gyilkosságokért.

A támadást hétfőn, a Malival szomszédos Oudalan tartományban követték el. A hadsereg egyik neve elhallgatását kérő tisztje újságíróknak azt mondta, a helyi hatóságok szerint a dzsihadisták négy embert elhurcoltak.

Barthélémy Simporé tábornok, Burkina Faso védelmi minisztere hétfőn a hadsereg határozott fellépését ígérte a térségben garázdálkodó fegyveres csoportok ellen.

Ugyanebből a régióból alig néhány napja már jelentettek rajtaütéseket, amelyek során ismeretlen fegyveresek több embert elraboltak, a falusiak jószágait pedig elhajtották.

Az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető fegyveresek rendszeresen hajtanak végre támadásokat Burkina Fasóban, valamint a szomszédos Maliban és Nigerben. A rosszul felszerelt és kiképzett Burkina Fasó-i hadsereg alig képes megfékezni a 2015 óta dúló erőszakot, amely elsősorban az ország északi részén szedi áldozatait.

Az erőszakcselekményeknek már több mint 2000 halálos áldozatuk van, és mintegy 1,4 millióan menekültek el otthonaikból.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még