logo

Műsorújság

Rendkívüli

ÉLŐ ǀ Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Magyarországot Áder János államfő képviseli a glasgow-i klímacsúcson

Magyarország 2050-re klímasemleges lesz – jelentette ki Áder János az ENSZ éghajlatváltozásról szóló csúcstalálkozóján (COP26) a skóciai Glasgow-ban. A következő tizenkét napban 25 ezer politikust várnak, több mint 200 országból – közölte az M1 Híradója.

Sorra éreztek a világ vezető politikusai az ENSZ éghajlatváltozásról szóló konferenciájára hétfőn a skóciai Glasgowba. A következő tizenkét napban 25 ezer politikust várnak a COP26-klímacsúcsra.

A tanácskozás célja, hogy a résztvevők elkötelezzék magukat amellett, hogy a globális felmelegedés mértéke ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot az iparosodás előtti értékhez képest.

Szakértők szerint ennek teljesítéséhez gyors és jelentős változásokra van szükség a föld- és energiahasználat, az ipar, az építkezés, a szállítás és a városok kialakítása és működése területén. Legfőképpen drasztikusan csökkenteni kell szén-dioxid kibocsátást.

A világhírű természettudós, Sir David Attenborough a konferencián egyebek mellett arról beszélt, hogy a Földdel való kapcsolatunkat lényegében egyetlen szám – a légkör szén-dioxid-koncentrációja – határozza meg.

Ha külön-külön elég erősek vagyunk ahhoz, hogy destabilizáljuk a bolygónkat, akkor együttműködve biztosan elég erősek vagyunk ahhoz, hogy megmentsük. Életem során szörnyű hanyatlásnak voltam szemtanúja. De az önökében csodálatos gyógyulásnak lehetnek és kell is, hogy legyenek tanúi” –  hangsúlyozta a természettudós.

António Guterres ENSZ-főtitkár pedig úgy fogalmazott, hogy jelenleg a saját sírunkat ássuk.

Itt az ideje, hogy azt mondjuk, elég. Elég volt a biodiverzitás rombolásából. Elég volt abból, hogy a szénnel gyilkoljuk magunkat. Elég volt abból, hogy a természetet vécéként kezeljük. Elég volt az égetésből, a fúrásból és a bányászatból. A saját sírunkat ássuk

– szögezte le az ENSZ főtitkár.

Angela Merkel, leköszönő német kancellár szerint a világ jelenleg nem ott tart, ahol tartania kellene. „Abban az évtizedben, amelyben most élünk, legyenek az országok ambiciózusabbak, és globálisan találjunk olyan eszközöket, amelyek nemcsak adóból beszedett összegeket használják fel, hanem gazdaságilag is ésszerűek, és számomra ez a szén-dioxid-kibocsátás megadóztatása” – fogalmazott Angela Merkel kancellár.

Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviseli a COP26-fórumon

Az államfő azt mondta, lassan negyed százada fogadkoznak a világ országai, hogy csökkentik a széndioxid kibocsátást. Az elmúlt 25 évben, sőt a párizsi klímacsúcs óta is nőtt a széndioxid koncentráció. Áder János kiemelte: nem újabb riogatásra, megfoghatatlan ígéretekre van szükség, hanem olyan elkötelezettségre, mint Magyarországé.

„Magyarország 2050-re klímasemleges lesz. Ezt a szándékot az Országgyűlés törvénybe foglalta, a végrehajtás megkeződött. 2030-ig biztosan, de reményeink szerint talán már 2026-ra, beszüntetjük a szén alapú áramtermelést. Haramdik: Az eddigi év végéig kiépülő háromezer megawattról 2030-ig hatezerötszáz megawattra növeljük a naperőművi kapacitást. Negyedik: 2030-tól a városi tömegközlekedésben csak elektromos buszokat használunk. Addig is a járműparkot folyamatosan lecseréljük. Ötödik:  Jelentős erdőtelepítési programot hajtunk végre” – jelentette ki a köztársasági elnök.

Mostanáig 49 ország vállalta hivatalosan, hogy megvalósítja a karbonsemlegeséget, harminc-negyven éven belül.

Szakértői számítások szerint a globális zöld fordulathoz legalább százezermilliárd dollárra lesz szükség.

Kína a tervek szerint 2060-ra érheti el a karbonsemlegességet, a terv részletei ugyanakkor nem ismertek. India azonban még terv szintjén sem tűzte ki a zéró emissziót. Ausztrália viszont bejelentette, hogy 2050-re tervezi elérni a zéró károsanyag-kibocsátást. A glasgow-i klímacsúcs november 12-ig tart. A konferencián hétfőn és kedden a világ több mint 120 állam- és kormányfője vesz részt.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még