logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szexuális bűncselekmény elkövetésével vádolják a volt New York-i kormányzót

Szexuális bűncselekmény miatt vádat emeltek Andrew Cuomo volt New York-i kormányzó ellen csütörtökön, a New York állambeli Albany Városi Bíróságon.

A 63 éves, demokrata párti politikus ellen benyújtott büntetőfeljelentés szerint Cuomo „szándékosan és jogtalanul, erőszakkal tette a kezét áldozatai blúza alá és az intim testrészeikre”. Az eset a kormányzó hivatalos rezidenciáján történt. Az állítólagos áldozat nevét törölték a feljelentésből, de az állítások egybevágnak azzal az esettel, amelyről Cuomo korábbi asszisztense, a 33 éves Brittany Commisso számolt be.

A feljelentésben foglalt vádak alapján – amennyiben elítélik – a volt kormányzóra akár egy év börtönbüntetést is kiszabhatnak. Ha bűnösnek találják, Cuomót szexuális bűnelkövetőként fogják regisztrálni

és amennyiben a bíró úgy ítéli meg, hogy közepes, vagy magas kockázatot jelent a közösségre, akkor a fényképét, a nevét és a címét is közzéteszik az interneten.

Egyelőre hivatalos információk nem jelentek meg arról, hogy mikor tartóztathatják le a politikust, de a New York Post című napilap forrásai szerint erre már jövő héten sor kerülhet.

A demokrata párti politikus augusztusban mondott le, miután egyre többen vádolták meg szexuális zaklatással. Cuomo akkor azzal védekezett, hogy sértései nem voltak szándékosak, egyúttal vitatta, hogy az ellene szóló állítások a bíróságon is megállják a helyüket.

Letitia James, New York állam főügyésze egy héttel a volt kormányzó lemondása előtt ismertette az általa vezetett független vizsgálat részleteit. James akkor kijelentette: a kormányzó több nőt is szexuálisan zaklatott, köztük olyanokat, akik a politikus irodájában dolgoztak. A vizsgálat azt is megállapította, hogy Andrew Cuomo és támogatói bosszút álltak az egyik korábbi alkalmazotton, aki vádakkal állt elő.

A kormányzó és csapata lépéseket tett annak érdekében, hogy megtoroljon legalább egy volt alkalmazottat, amiért elmondta történetét. A független vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy Andrew Cuomo kormányzó szexuálisan zaklatott több nőt, és ezzel megsértette a szövetségi és a tagállami törvényeket egyaránt” – fogalmazott akkor a főügyész. Hozzátette:

a zaklatási vádak mellett Cuomót felelősség terheli az „ellenséges és mérgező munkahelyi légkörért” is.

Az ügy miatt nyáron már állami és országos politikai vezetők is követelték Cuomo lemondását. A Demokrata Párt prominensei közül például Bill de Blasio, New York polgármestere, Charles Schumer, az amerikai szenátus többségi, demokrata párti vezetője, és Andrea Stewart-Cousins, New York állam szenátusának többségi, demokrata párti vezetője is felszólította a politikust, hogy hagyja elhivatalát. Joe Biden amerikai elnök a Cuomo elleni vizsgálat ismertetése után szintén azt mondta: a New York-i kormányzónak le kellene mondania.

A zaklatási botrányokat megelőzően februárban szövetségi vizsgálat is indult Andrew Cuomo ellen. A demokrata párti politikust és munkatársait azzal gyanúsítják, hogy adatokat titkoltak el a nyilvánosság elől a New York államban lévő idősotthonokban történt, koronavírus okozta halálesetek számával kapcsolatban. A kormányzó egyik hivatali munkatársa korábban beismerte: azért hamisították meg az adatokat, mert attól féltek, hogy a republikánusok és Donald Trump elnök felhasználja ezeket ellenük és az egész Demokrata Párt ellen.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még