logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Légkondicionálókkal fűtik a kórházakat Temesváron, miután lekapcsolták a városban a távfűtést

| Szerző: hirado.hu
Több mint 56 ezer lakásban és öt kórházban kapcsolták le a távfűtést kedd délben Temesváron, miután az önkormányzat felügyelete alatt működő Colterm távfűtési társaságot fizetésképtelenné nyilvánították. Temes megye alprefektusa szerint az egyetlen alternatívát az jelenthetné a kórházak esetében, ha áttérnek a villamos energiával történő fűtésre, ez azonban azzal a veszéllyel jár, hogy túlterhelődik a rendszer, emiatt megismétlődnek a kórháztűzesetek – derült ki a Krónika online beszámolójából.

 

A Pressalert.ro temesvári hírportál tájékoztatása szerint

a kórházak egyelőre a légkondicionáló berendezéssel próbálják melegen tartani a kórtermeket, és több takarót, köztük villanyfűtéses takarókat adtak a betegeknek.

Az Agerpres hírügynökség ismertette a fűtés nélkül maradt temesvári kórházak igazgatóinak közös levelét, amelyben arra kérik a gázszolgáltató cégeket, hogy tegyenek erőfeszítéseket a kórházak fűtéséért, amiként az egészségügyi rendszerben dolgozók is teszik – írta a Krónika online beszámolójában.

Az E.On gázszolgáltató kedden felajánlotta, hogy biztosítja a kórházak fűtéséhez szükséges földgázt, azonban Dominic Fritz polgármester elmondta:

a kórházak többsége a távhőhálózatra van rákapcsolva, nincs saját hőközpontja, ezért a felajánlás nem oldja meg a krízishelyzetet.

Az önkormányzat szerdán céltámogatást utal át a megyei sürgősségi kórháznak, hogy az intézmény újra működőképessé tehesse saját hőközpontját, ami 2006 óta nem működött.

„A kórház vezetése vállalta, hogy mindent megtesz a művelet gyors elvégzéséért a beutaltak védelmében, akiknek semmi esélyük nincs, ha egyszerre kell a betegséggel és a hideggel küzdeniük” – idézte a Pressalert.ro Alin Nicát.

Az időjárás-előrejelzés szerint az elkövetkező napokban napos idő várható Temesváron, de éjszakánként fagypont alá süllyed a hőmérséklet.

Ovidiu Drăgănescu, Temes megye alprefektusa szerint

az egyetlen alternatívát az jelenti a kórházak esetében, ha áttérnek a villamos energiával történő fűtésre, ez azonban azzal a veszéllyel jár, hogy túlterhelődik a rendszer, emiatt megismétlődnek a Karácsonkőn (Piatra Neamţ), Bukarestben és Konstancán bekövetkezett kórháztüzekhez hasonló tragédiák.

Közösségi oldalán posztolt bejegyzésében a prefektusi teendőket is ellátó alprefektus közölte, megbeszélést folytatott a kialakult helyzet kapcsán Virgil Popescu energiaügyi miniszterrel, de nem találtak kézzel fogható megoldást.

Temesváron több mint 56 ezer lakásban és öt kórházban kapcsolták le a távfűtést kedd délben, miután az önkormányzat felügyelete alatt működő Colterm távfűtési társaságot fizetésképtelenné nyilvánította a Temes megyei törvényszék, a szolgáltató pedig elzárta a gázcsapot. Dominic Fritz polgármester bejelentette, hogy a gázszolgáltatókkal folytatott tárgyalások egyelőre nem vezettek eredményre. Hozzátette: folytatják a tárgyalásokat kis mennyiségű gáz vásárlásáról, amely lehetővé tenné, hogy a rendelkezésre álló készletekből elsősorban szénnel üzemeltessék a temesvári hőközpontokat – közölte a Krónika online. 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még