logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A római parlamentben megbukott az LMBTQ-törvény

| Szerző: hirado.hu
A jobboldali pártok üdvrivalgással fogadták az olasz parlament felsőházában tartott szerdai szavazás eredményét, amely elvetette a baloldal által kezdeményezett törvénytervezetet az LMBTQ-közösség tagjai jogainak bővítéséről.

 

A Liga és az Olasz Testvérek (FdI) szenátorai éljenzéssel és tapsolással üdvözölték a szavazás eredményét.

A felsőház 154 igen és 131 nem szavazattal, valamint két tartózkodással leállította az LMBTQ-törvényként ismert jogszabály vitájának folytatását. A leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek jogait érintő voksolás titkos volt, így valószínű, hogy a baloldali parlamenti többség soraiból szintén támogatták a törvénytervezet elvetését.

A voksolást a jobboldal kezdeményezte, miszerint

a szenátoroknak arról kellett dönteniük, hogy a törvénytervezet cikkenkénti elfogadása helyett a csomag egészéről, egyszeri szavazással döntsenek. Utóbbi esetében azonban a felsőház nem fogadta volna el a törvénycsomagot, amelynek részletkérdéseiről nem született többségi megállapodás.

A törvényt kidolgozó Alessandro Zan a baloldali Demokrata Párt (PD) politikusa előre jelezte, hogy ha a jobboldal indítványa sikerrel jár, a törvény halálra van ítélve.

A mostani voksolási eredménnyel a Zan-törvénytervezetként ismert csomag elveszítette érvényességét. Tavaly ősszel a képviselőház megszavazta ugyan, de azóta nem történt előrelépés. A törvénytervezet parlamenti vitáját elölről kell kezdeni, ami a felsőház ütemezésével azt jelenti, hogy a jogi csomag csak legkevesebb hat hónap múlva kerülhet ismét napirendre.

A baloldal megdöbbenéssel fogadta a szenátusi eredményt. A PD-politikusai úgy nyilatkoztak, biztosak voltak, hogy megvan a többség a törvény elfogadásához. A párt bejelentette, kivizsgálja, ki szavazott a jobboldal javára a PD soraiból.

Enrico Letta a PD főtitkára közösségi bejegyzésében azt írta: megállították a jövőt, miközben az ország teljesen más irányba tart.

Matteo Salvini a Liga elnöke úgy nyilatkozott, hogy a PD és az Öt Csillag Mozgalom önteltsége buktatta meg a törvénytervezetet, miután a baloldal minden kompromisszumos javaslatra nemet mondott, köztük a pápa, a családok és számos civil szervezet véleményére is.

Salvini hozzátette, hogy most a Liga javaslatai alapján kell újraindulni, vagyis a diszkriminációk ellen úgy kell küzdeni, hogy kihagyjuk a gyermekeket, és biztosítjuk az oktatási és a véleményszabadságot.

A demokrácia szabadságáról beszélt Toni Brandi, a Pro Vita&Famiglia nevű, élet- és családvédő szervezet elnöke is, aki szerint a szenátusban sikerült megállítani, hogy az olasz iskolákban több millió gyermek agyát mossák át az LMBTQ-aktivisták.

A homoszexuális közösség Arcigay nevű szervezete közleményt adott ki, amelyben azt hangoztatta: a szenátusi voksolás eredménye ismételten bizonyította, hogy a politikai többség homofób.

Az Alessandro Zan javasolta jogszabályok a nemhez, szexuális orientációhoz, társadalmi nemhez köthető diszkrimináció és erőszak elleni fellépést kívánták szigorítani a jelenleg hatályos 1993-as törvény módosításával.

A törvénytervezet miatt a Vatikán júniusban a római kormánynál jelezte fenntartásait, hangoztatva, hogy a törvényjavaslat több ponton korlátozza a katolikus hívek véleményalkotási szabadságát.

Korábban az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) is aggodalmát fejezte ki a baloldal szorgalmazta törvény miatt.

A főpásztorok szerint a jogszabály a diszkrimináció szankcionálása helyett a hagyományos családmodell támogatóit és a szabad véleményalkotást sújtotta volna. Úgy vélték, hogy a tervezetre nincs szükség, mivel a hatályos jogszabályok megfelelő védelmet biztosítanak mindenfajta erőszak és üldözés megelőzésére és megfékezésére.

A katolikus egyház mellett a feminista szervezetek is fenntartásaikat fejezték ki a törvénytervezettel kapcsolatban.

A jobboldali pártok többek között a törvényben szereplő genderidentitás-oktatás, valamint a család jogi meghatározásának módosítása miatt mondtak nemet rá.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még