logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szijjártó: Afrika népességmegtartó képességét Európának is erősítenie kell

| Szerző: hirado.hu
A külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán posztolt az Afrikában zajló tárgyalásokról. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az európai országoknak olyan programokat kell végre hajtani Afrikában, amelyek képesek elérni a népességmegtartó erő növekedését, elkerülve ezzel a migrációs hullámok megindulását.

 

Az idei évben Ruanda fővárosában, Kigaliban rendezik az Afrikai Unió és az Európai Unió külügyminisztereinek tanácskozását. A témák között szerepel a migráció, a járvány és egyéb biztonsági kérdések.

Szijjártó Péter a libériai külügyminiszterrel is tárgyal erről és közös álláspontjukat csak erősítették az elmúlt évek tapasztalatait.

Szijjártó Péter Facebook-posztjában úgy fogalmazott:

„Az európai országoknak olyan programokat kell végre hajtani Afrikában, amelyek képesek elérni, hogy az itteni államok népességmegtartó ereje növekedjen elkerülve ezzel a migrációs hullámok megindulását.

Ezért a célért mi mindig készen állunk az együttműködésre.”

Az Európai Uniónak támogatnia kell Afrikát az életkörülmények javításában annak érdekében, hogy az emberek ne akarják tömegesen elhagyni a kontinenst jelentette ki – Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Ruandában.

Mint mondta, Európának érdeke, hogy hozzájáruljon a sikeres járványkezeléshez Afrikában. Majd hozzátette, hogy Magyarország eddig 455 ezer vakcinadózist adományozott Egyiptomnak, Ruandának és a Zöld-foki Köztársaságnak. Emellett a Türk Tanács közös programjának keretében további 200 ezer adagot elkülönített afrikai országok számára.

Kiemelte, hogy minél több kárt okoz a vírus Afrikában, annál több bevándorló fog megindulni Európa irányába, márpedig ez a járvány terjedésének gyorsulását is eredményezheti.

Szijjártó Péter leszögezte:

A magyar álláspont szerint a kiváltó okokat kell kezelni, és a segítséget kell odavinni, ahol baj van, nem pedig a bajt kell idehozni. Azaz – mint rámutatott – olyan körülményeket kell teremteni a kibocsátó országokban, amelyek lehetővé teszik az emberek helyben maradását, ahelyett, hogy hazájuk elhagyására bátorítanák őket.

„Magyarország ebből a szempontból is megtette, megteszi a magáét” – fogalmazott. Majd példaként sorolta, hogy a kormány 31 milliárd forint értékben hajt végre kötöttsegély-hitelprogramokat Afrikában, illetve 11 milliárd forintból több mint ötven afrikai országban indított humanitárius vagy fejlesztési projekteket.

„Ha a brüsszeli intézmények is az illegális migrációs hullámok inspirálása, biztatása helyett arra fordítanák az energiájukat és a forrásaikat, hogy segítsük az afrikai országokat, akkor sokkal kisebb lenne az Európára háruló bevándorlási nyomás” – mondta.

A miniszter rendkívül fontosnak nevezte a tehetséges afrikai fiatalok támogatását, hogy hozzájárulhassanak hazájuk modernizációjához és fejlődéséhez. Magyarország ezért évente 1400 állami ösztöndíjat biztosít afrikai egyetemi hallgatók számára, amely programban jelenleg húsz ország vesz részt – fűzte hozzá.

Végezetül közölte:

Magyarország úgy döntött, hogy 62 katonával részt vesz a mali hadsereget támogató európai erők (Takuba) működésében a térségbeli biztonság megerősítése érdekében.

Az EU és az AU külügyminiszterei második alkalommal ülnek össze ebben a formátumban a két blokk közötti ötödik, 2017 novemberében rendezett csúcstalálkozó óta. A következő csúcsra a tervek szerint jövő év elején kerül sor Brüsszelben.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még