logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lekapcsolták Temesvár fűtését, a szolgáltató háromszorosára emelné a rezsiárakat

Több mint 56 ezer lakásban és öt kórházban kapcsolták le a távfűtést kedd délben Temesváron, miután az önkormányzat felügyelete alatt működő Colterm távfűtési társaságot fizetésképtelenné nyilvánította a Temes megyei törvényszék, a szolgáltató pedig elzárta a gázcsapot. A társaság a távhő- és melegvíz-szolgáltatás lakossági árának a megháromszorozását kezdeményezte a gáz árának az ugrásszerű megemelkedésére hivatkozva.

Dominic Fritz, Temesvár polgármestere sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a gázszolgáltatókkal folytatott tárgyalások egyelőre nem vezettek eredményre. Hozzátette: tovább folytatják a tárgyalásokat kis mennyiségű gáz vásárlásáról, mely lehetővé tenné, hogy elsősorban szénnel üzemeltessék a temesvári hőközpontokat.

A polgármester drámainak nevezte a helyzetet, és közölte: a parlament és a kormány beavatkozása nélkül a temesvári távhőszolgáltató rendszer nem bírja ki a telet.

A fizetésképtelenség megállapításával – mely a romániai jogrend szerint a csődeljárás első lépése – a törvényszék kedden csődbiztost nevezett ki a Colterm távhőszolgáltató mellé.

Dominic Fritz hétfőn közölte, hogy

a Colterm kezdeményezte a távhő- és melegvíz-szolgáltatás lakossági árának háromszorosára emelését a gáz árának ugrásszerű megemelkedésére hivatkozva.

A polgármester viszont az közölte, hogy az önkormányzati testület keddi ülésén a szolgáltatás árának a megkétszerezésére tesz javaslatot, hiszen a lakosságra mért sokkhatásra is tekintettel kell lennie.

A polgármester hangsúlyozta: a Coltermnek a korábbi ciklusokban felhalmozott adósságai teszik kritikussá a helyzetet. Az elmúlt egy évben – mióta átvette a város vezetését – nekiláttak az adósság visszafizetésének.

Hozzátette:

csak ebben az évben 137 millió lejt (9,8 milliárd forint) fizetett a város a szolgáltatónak.

Az összegből két iskolát lehetett volna felépíteni. Megjegyezte: nem lehet a végtelenségig fenntartani ilyen módon a rendszert, a távhőszolgáltató önkormányzati finanszírozásával város jövőjét élik fel. Azt is hozzátette: hogy az egyik gázszolgáltató 80 millió lej (5,76 milliárd forint) kifizetéséhez kötötte a gázcsap megnyitását. Ennyi pénzt pedig a város nem tud előteremteni.

Dominic Fritz elmondta: a temesvári távhőszolgáltató rendszer a második legnagyobb a bukaresti után Romániában. Úgy vélte: az energiaárak megemelkedése miatt egyetlen más romániai nagyvárosban sem tudják csak a lakossággal és az önkormányzatokkal kifizettetni a téli távhőszolgáltatásokat.

A temesvári önkormányzati testület kedd délutáni ülésén nem hozott döntést a fűtési díjak megkétszerezéséről. A lakóközösségek szövetségének a kérésére a polgármester visszavonta, és – ígérete szerint – közvitára bocsátja az áremelési határozati javaslatot – közölte a Tion.ro helyi portál.

Az E.On gázszolgáltató kedden felajánlotta, hogy biztosítja a kórházak fűtéséhez szükséges földgázt. A tanácsülésen azonban Dominic Fritz polgármester elmondta: a kórházak többsége a távhőhálózatra van rákapcsolva és nem rendelkezik saját hőközponttal, ezért a felajánlás nem oldja meg a krízishelyzetet.

A Temes megyei önkormányzat elnöke, Alin Nica bejelentette: az önkormányzat szerdán céltámogatást utal át a megyei sürgősségi kórháznak, hogy az intézmény újra működőképessé tehesse saját hőközpontját. A kórház menedzsere elmondta: a hőközpont 2006 óta nem működött.

„A kórház vezetése vállalta, hogy mindent megtesz a művelet gyors elvégzéséért a beutaltak védelmében, akiknek semmi esélyük nincs, ha egyszerre kell a betegséggel és a hideggel küzdeniük”

– idézte a Pressalert.ro Alin Nicát román politikust.

Az időjárás-előrejelzés szerint az elkövetkező napokban napos idő várható Temesváron, de éjszakánként fagypont alá süllyed a hőmérséklet.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még