logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hat évre csökkentette a veronai busztragédiát okozó sofőr büntetését az olasz bíróság

| Szerző: hirado.hu
Felére csökkentette a veronai buszbalesetet okozó V. János első fokon kiszabott 12 éves börtönbüntetését Olaszországban a fellebbviteli bíróság. A busz 2017. január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében fékezés nélkül az autópálya felett átívelő híd lábának ütközött és kigyulladt. A balesetben tizenhatan a helyszínen életüket vesztették – hangzott el az M1 Híradójában.

A sofőrt tavaly nyáron 12 évre ítélte a veronai városi bíróság, ezt csökkentette most hat évre a jogerős ítélet. Ebből legalább két és fél évet kell leülnie. A szabadlábon védekező V. János nem jelent meg az ítélethirdetésen, de a büntetést olasz börtönben kell megkezdenie.

A busz 2017. január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében fékezés nélkül az autópálya felett átívelő híd lábának ütközött és kigyulladt. A balesetben tizenhatan a helyszínen életüket vesztették, 26-an pedig megsérültek. A legfiatalabb áldozat 14 éves volt. Egy felnőtt sérült hetekkel később, Magyarországra szállítása után hunyt el.

A buszon többségében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok utaztak. A baleset azért történt, mert a sofőr, V. János elaludt a volánnál.

Később derült ki, hogy a férfi olyan betegségben szenved, ami miatt éjszaka nem is vezethetett volna, erről azonban nem tájékoztatta munkáltatóját. Kihallgatásán V. János azt állította, hogy nem ő, hanem elhunyt váltótársa vezette a buszt, amikor a baleset történt.

Sérüléseik azonban egyértelművé tették, hogy az ütközés pillanatában csak V. János ülhetett a volánnál.

A veronai buszbaleset áldozatainak emlékére 2018 januárjában emlékhelyet avattak. Kovács Ádám Zoltán római nagykövet beszédében hangsúlyozta, hogy „az ő elvesztésük nemcsak a szülők, a család, egy közösség, hanem az egész nemzet gyásza is. Ezekben a nehéz pillanatokban fontos az összetartozás, a közös megemlékezés, hiszen egy közös fájdalomban osztozunk”.

A baleset után a kormány szigorította az iskolai kirándulásokra vonatkozó szabályokat. Így például 2018. január 1. óta csak 13 évesnél fiatalabb buszok szállíthatják a gyerekeket, a járművek éjjel 11 és hajnali 4 óra között nem közlekedhetnek, a sofőröknek pedig ezt az időt a járművön kívül, pihenéssel kell tölteniük.

Címlapfotó: Résztvevők mécseseket gyújtanak a veronai buszbaleset áldozatairól tartott megemlékezésen a nemzeti gyásznapon a fővárosi Flórián téren található közlekedési balesetben elhunytak emlékművénél 2017. január 23-án (MTI/Balogh Zoltán)

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még