logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Dömötör Csaba: A határon túli magyarok a legnehezebb időkben is őrizték ’56 lángját

| Szerző: hirado.hu
A parlamenti államtitkár hálával szólt azért is, hogy vajdasági nemzettársaink mindvégig kitartóan őrizték magyarságukat, kultúrájukat és közösségeiket.
A szabadságharc után ezrével érkeztek magyarok az anyaországból a Vajdaságba, számuk a húszezret is elérhette. Fogadásukra több tábor is létesült, a visszaemlékezések szerint pedig a vajdasági magyarok nagy szeretettel és törődéssel fogadták az üldözötteket – hangsúlyozta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szombaton Szabadkán, az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján szervezett vajdasági központi ünnepségen.
Beszédének a közösségi oldalára is feltöltött részletében a politikus hálával szólt azért is, hogy a külhoni magyarok „a legnehezebb időkben is őrizték ’56 lángját”, és mindvégig kitartóan őrizték magyarságukat, kultúrájukat és közösségeiket is.

„Magyarok generációi nem azért küzdöttek évszázadokon keresztül, nem azért védtek határokat, kereszténységet és ezeréves kultúrát, hogy ezeket bármilyen nehézség fuvallatára feladjuk. Ők sem tették, mi sem fogjuk. Túl hosszú utat tettünk meg ahhoz, hogy most már bármit is feladjunk”

– fogalmazott Dömötör Csaba.

Miként az eseményen tartott beszédében az államtitkár rámutatott: Magyarország már nem az, ami akárcsak egy évtizeddel ezelőtt is volt.

„A jövőnket érintő döntéseket magunk hozzuk, a biztonságunkat és a kultúránkat őrizzük, gazdaságunkat pedig erősítjük, és ezt a gyarapodást arra fordítjuk, hogy erősítsük a magyarok közösségét, éljenek a világ bármely táján” – mondta.

Dömötör Csaba Szabadkán felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország minden korábbinál látványosabban tud segítő kezet nyújtani a külhoni magyar közösségeknek, példaként pedig hozzáfűzte:

2010 óta tízszeresére nőtt a határon túli magyarság támogatása, csak az idén másfélezer külhoni szervezet kap segítséget.

Végül arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetpolitikában semmi sem magától értetődő, de abban biztosak lehetnek a külhoni magyarok, hogy

amíg ennek a kormánynak van cselekvési lehetősége, mindig számíthatnak az anyaország támogatására.

Címlapfotó: Dömötör Csaba/Facebook

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még