logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egyre feszültebb Oroszország és a NATO viszonya

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azzal vádolta meg szombaton a NATO-t, hogy a szövetség fokozatosan vonultatja fel az erőit az orosz határok közelében, és nem hajlandó egyenlő partnerként megvitatni Moszkvával az európai biztonság kérdését – jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

Alekszandr Grusko külügyminiszter-helyettes pedig az NTV orosz televíziónak kijelentette, hogy az észak-atlanti szövetség ma ugyanabban a helyzetben van, mint 1949-ben: de facto a hidegháború mintájára él, az úgynevezett „keleti veszély elhárítására irányítja a fő erőfeszítéseket.

Szergej Sojgu megjegyzése a legutóbbi fejlemény, amely az Oroszország és a NATO között élesedő feszültségre utal, annak nyomán, hogy az észak-atlanti szövetség védelmi miniszterei csütörtökön új tervben állapodtak meg egy esetleges többfrontos orosz támadás elleni védelemről.

Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter az „elrettentés egyik módjának” nevezte a tervet, de a Kreml azt hangoztatta, hogy az valójában megmutatta: Moszkvának joga volt korlátozni kapcsolatait a NATO-val. Oroszország bezárta a NATO mellé akkreditált diplomáciai képviseletét, majd a szövetség moszkvai képviseletét egy héttel azután, hogy a NATO kémkedés vádjával kiutasított nyolc orosz állampolgárt.

„A NATO fokozatosan gyűjti össze az erőit a határainkon, miközben Oroszország katonai elrettentésére szólít fel” – idézte az Interfax Sojgu közleményét, aki a részletekre nem tért ki.
Az orosz védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy Európa biztonságának kölcsönösnek kell lennie, olyannak, amely nem sértheti Oroszország érdekeit.

„A NATO azonban nem kész egy egyenjogú párbeszédre erről a kérdésről” – mondta Sojgu, aki utalt arra is, hogy a NATO afganisztáni elrettentési terve katasztrófával végződött, amivel most az egész világnak szembe kell néznie”.

 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még