logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lefejezték a tálibok a sportolónőt

| Szerző: hirado.hu
Az Afganisztánt húsz év után újra a hatalmukba kerítő tálibok kivégezték a női röplabda-válogatott egyik játékosát, Mahdzsabin Hakimit.

 

A fiatal sportolót egy tisztogatási akció keretében fejezték le, amely éppen a sportolónőket vette célkeresztbe a fővárosban, Kabulban – írja a New York Post az Independent perzsa nyelvű kiadása alapján.

A lány családját a tálibok halálosan megfenyegették, haláláról a válogatott edzője tett bejelentést, aki a sajtónak csak álnéven mert nyilatkozni Szuraja Afzali néven. Azt mondta, azért szólal meg, hogy felhívja a figyelmet azokra veszélyekre, amelyek a nőkre leselkednek a tálib hatalomátvétel miatt.

A külföldi források alapján Hakimi kivégzésének valódi időpontja október elején lehetett, ennek ellenére Hakimi halotti bizonyítványát érdekes módon augusztus 13-ra állították ki.

A röplabda-válogatottnak mindössze két olyan játékosa van, akinek sikerült elmenekülnie Afganisztánból a hatalmi káosz kitörése után. Egyikük, Zahra Fajazi a BBC-nek még szeptemberben arról beszélt, hogy a tálibok megölték az egyik játékostársát. Korábban a női futball-válogatottnak már sikerült elhagynia a veszélyes közép-ázsiai országot.

A nyugati erők kivonulása után a tálibok egy három hónapos offenzíva lezárásaként augusztus 15-én foglalták el Kabult, ahonnan az evakuálást kihasználva sok afgán is menekülni kezdett. A férfi futball-válogatott egyik játékosa egy induló amerikai repülőgépről zuhant a halálba.

Arról, hogy a tálibok előszeretettel alkalmaznak kegyetlen kivégzési módszereket, már olvasóink is megbizonyosodhattak: szeptember végén például holttestet akasztottak egy darura a város főterén, négy másik testet pedig szintén frekventált pontokon tettek közszemlére.

A címlapfotón a meggyilkolt Mahdzsabin Hakimi (Forrás: Twitter).

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még