logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tartós és tartalmi párbeszéd kezdődhet Amerika és Észak-Korea között

Elérkezett a tartós és tartalmi párbeszéd ideje az Egyesült Államok és Észak-Korea között – jelentette ki szerdán Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) zárt ajtók mögött tartott tanácskozását követően.

Az ENSZ BT rendkívüli ülését az Egyesült Államok és Nagy-Britannia kezdeményezésére hívták össze annak nyomán, hogy a kommunista ország kedden tengeralattjáróról indított, új típusú ballisztikus rakétát (SLBM) tesztelt.

Thomas-Greenfield hangsúlyozta, hogy Washington felajánlotta Phenjannak az előfeltételek nélküli tárgyalások lehetőségét, illetve világossá tette az észak-koreai vezetés számára, hogy nem viseltet ellenséges szándékkal iránta.

Észak-Koreának be kell tartania az ENSZ BT határozatait, és elérkezett az ideje a tartós és tartalmi párbeszédnek, amelynek célja megvalósítani a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítését

– jelentette ki az amerikai diplomata újságíróknak nyilatkozva.

Thomas-Greenfield kiemelte, hogy Joe Biden amerikai elnök kormánya kész komoly diplomáciai erőfeszítéseket tenni. A legújabb rakétatesztről szólva az amerikai diplomata elmondta, hogy ez egy újabb felelőtlen provokáció Phenjan részéről. „Illegális tevékenységekről van szó. Az ENSZ BT számos határozatát sértik, és teljességgel elfogadhatatlanok” – tette hozzá.

Írország, Franciaország és Észtország ENSZ-nagykövetei szintén elítélték a rakétatesztet, amely szerintük illeszkedik Észak-Korea provokációinak sorába. Egyben felszólították a phenjani vezetést, hogy tartsa magát az ENSZ BT által meghatározott korlátozásokhoz.

Az észak-koreai külügyi tárca egyik névtelenül nyilatkozó szóvivője – akit a KCNA állami hírügynökség idézett – közölte, hogy

Washington túlreagálja a nemrég végrehajtott rakétatesztet, egyben pedig megkérdőjelezte az amerikai vezetés párbeszédre vonatkozó ajánlatának őszinteségét.

Az illetékes hangsúlyozta, hogy a rakétateszt részét képezte Észak-Korea védelmi képességei erősítését célzó közép- és hosszútávú tervnek, amely viszont nem irányul az Egyesült Államok, sem más országok ellen.

Az észak-koreai szóvivő úgy fogalmazott, hogy Washington túlzóan provokatív lépést tett, amikor a rakétatesztről úgy nyilatkozott, hogy sérti az ENSZ BT határozatait és fenyegeti a regionális békét és stabilitást. Mint mondta, az Egyesült Államok kettős mércét alkalmaz a rakétafejlesztéseket illetően, ami kétségbe vonja párbeszédre vonatkozó ajánlatának hitelességét.

Az észak-koreai tisztségviselő kijelentette, hogy az Egyesült Államok és az ENSZ BT sokkal súlyosabb következményekre számíthat, ha a helytelen viselkedést választja.

Egyben óva intett attól, hogy Washington és a világszervezet egy időzített bombával babráljon.

Észak-Koreát 2006 óta egyre szigorúbb büntetőintézkedésekkel sújtották azzal a céllal, hogy megbénítsák a kommunista rezsim nukleáris és ballisztikus rakétaprogramját. Az ENSZ vonatkozó határozatai egyben tiltják az akár nukleáris robbanófejek hordozására is képes ballisztikus rakéták tesztjét.

A címlapfotó illusztráció. 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még