logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Potápi: A gyerekek nevelése soha nem lehet kísérlet tárgya

A gyerekek tanítása, nevelése soha nem lehet kísérlet tárgya, mert ha az oktatást elrontják, akkor azt már sohasem lehet bepótolni – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a felvidéki Révkomáromban, ahol beszédet mondott a magyar kormány támogatásával megújult Eötvös Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola ünnepélyes átadásán.
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Keszegh Béla, Révkomárom polgármestere és Majer Péter iskolaigazgató a nemzeti színű szalag átvágásával átadja a magyar kormány 420 millió forintos támogatásával megújult Eötvös Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola épületét Révkomáromban (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A nemzetpolitikai államtitkár a beszédében a magyar intézményrendszer erősítésének fontosságára, annak megtartó erejére mutatott rá. „Nagyon fontos, hogy folyamatosan erősítsük és bővítsük a magyar intézményrendszert annak érdekében, hogy a magyar gyermekeket meg tudjuk tartani a magyar intézményrendszerben” – hangsúlyozta Potápi Árpád János.

Elmondta: felmérések szerint a vegyesházasságban született gyermekek 70-80 százaléka a többségi nemzethez ragaszkodik, illetve

a nem magyar nyelvű óvodába vagy iskolába járó gyerekek jelentős része a későbbiekben nem a magyar identitást választja.

Rámutatott: bár nem az iskola külleme határozza majd meg, hogy az ott tanuló gyermek milyen felnőtt lesz, de a 21. században ez is elvárás, és szerepet játszhat az iskolaválasztásban is.

A gyerekek tanítása, nevelése soha nem lehet kísérlet tárgya, mert egy gyermek csak egyszer jár általános iskolába, s ha ezt az oktatást elrontják, akkor azt már sohasem lehet bepótolni, s ezért is fontos az, hogy mit tudunk számukra biztosítani” – szögezte le Potápi Árpád János.

Az egyedi támogatásból teljes mértékben felújított Eötvös Utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolát, amely a jövőben részben sportiskolaként szeretne működni, rekordidő – három hónap – alatt sikerült újjáteremteni.

Az iskolát – amely a régió központjának számító Révkomárom egyik legjelentősebb oktatási intézménye – több mint ötszáz gyermek látogatja,

megújítását mintegy 420 millió forinttal támogatta a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága.

A nemzetpolitikai államtitkár az ünnepséget követően átadta a Nemzetpolitikai Államtitkárság által a járás 44 iskolája tanulóinak biztosított sportszercsomagokat is, amelyekkel a magyar iskolás gyerekek egészséges testnevelési szokásainak kifejlődéséhez szeretnének hozzájárulni.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még