logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Bezzeg Nyugaton!” – 70 ezer euró párolgott el az osztrák rendőrségen

| Szerző: hirado.hu
Beleremeg Burgenland, levegő után kapkod egész Ausztria: eltűnt a kismartoni (eisenstadti) rendőrkapitányság széfjeiből 70 ezer euró, amelyet a nagymartoni Commerzialbank Mattersburgnál, több százmillió eurónyi ügyfélpénzzel elkövetett csalás nyomán foglaltak le. A szövevényes pénzügyi csalás ügyében erőteljesen érintett a korábban az Osztrák Bundesligában játszó nagymartoni futballcsapat, a tavaly augusztusban csődbe ment Mattersburg is.

 

Újabb botránnyal bővült a Commerzialbank tavaly látványos körülmények között becsődölt, nagymartoni (Mattersburg) fiókjának krónikája. Eddig tisztázatlan körülmények között elloptak a kismartoni (eisenstadti) rendőrkapitányság két széfjéből a bankbotrány nyomozása során lefoglalt közel 70 ezer eurót, melyet állítólag “biztonságosan” tároltak a burgenlandi tartományi rendőrség kismartoni székházában.

A regionális fiók, a Commerzialbank Mattersburg tavalyi, botrányos csődje a harmadik legnagyobb fizetésképtelenségi ügynek számít az osztrák gazdaságtörténetben – írja a Kronen Zeitung című osztrák lap, megemlítve a kétes verseny első és második helyezettjét, a 2013-as Alpine Group- és a 1995-ös Konsumgenossenschaft-esetet.

Nejlonzacskóban vitték ki a pénzt

A tavaly augusztusi bankcsőd, a nagymartoni Commerzialbank Mattersburg ügyében vizsgálóbizottság hallgatta meg az érintetteket, idén tavaszra ennek nyomán a pénzügyi visszaéléssel megvádoltak száma már több mint 30 főre emelkedett.

2020. július 14-e, 23 óra 43 perc – ez volt az a pillanat, amikor az osztrák Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete bejelentette a Commerzialbank nagymartoni fiókjának azonnali megszűnését.

Másnap nyilvánosságra került a bankfiók többmilliós csődje, melynek felderítésére a gazdasági és korrupciós ügyészséget hívták segítségül. Július 22-én megkezdődött a letéti garancia kifizetése. Nem sokkal később viszont a csalódott ügyfelek megtudták, hogy a bankfelügyelet már 2015-ben bennfentes információkat kapott az üggyel kapcsolatos, kétes hitelekről.

2020 augusztusban az Osztrák Bundesligában játszó, közel száz éves, 1922-ben alakított nagymartoni focicsapat, a Mattersburg is csődbe ment. Rövidesen egyértelművé vált a helyi bankfiók és a focicsapat pénzügyi összeomlásának kapcsolata: Martin Pucher, a bank vezérigazgatója, aki egyben a Mattersburg elnöke is volt, bőkezű támogatónak bizonyult. A futballklub évi 11 millió eurós költségvetéséből körülbelül 4,9 millió eurót a Commerzialbank szponzorált.

Csakhogy ennek az összegnek a nagy részét valószínűleg fiktív számlák és a valódi banki szerződések manipulálása révén “találták ki” .

Mint azt a nemzetisport.hu is megírta, a Mattersburg 2003 óta megszakítás nélkül szerepelt az élvonalban. Pucher pedig 30 éve volt az egyesület elnöke, így a csapat virágzása és a kétes pénzügyletek története nagyjából egybeesik. A Mattersburg 2020 július közepén a véget ért idényben az élvonal 10. helyén zárt, és ugyan kiharcolta a bennmaradást, de gondjai akadtak az induláshoz szükséges bankgaranciák felmutatásával. Ezután közleményt adtak ki: sajnálattal közölték hogy csődöt jelentenek. A csapat ezzel lemondott első osztályú tagságáról is.

Pucher a vizsgálatok során beismerte, hogy az 1990-es évek eleje óta „hamis hiteleket” vett fel. 2010 óta 156 millió eurót vittek ki a bankból nejlonzacskókban (ebből 57 milliót a futballklub kapott). A bank ajándéklistái, amelyeken polgármesterek, felügyelőbizottsági tagok és könyvvizsgálók is szerepeltek, akik 5000 euróért aranylapot, ezüstrudat vagy VIP-jegyet kaptak egy-egy mérkőzésre, szintén nagy port kavartak. Emiatt az SPÖ egyik tartományi tanácsosa is lemondott.

A bankbotrány kapcsán többen felidézték a Bank Burgenland mérlegének 20 évvel korábban nyilvánosságra került manipulációját. Ekkor az államkasszát terhelték a pénzintézet megmentésének költségei.

Lefoglalt kincs, ami nincs

A színfalak mögött groteszk a hangulat. Mindenki mindenkit gyanúsít! Még neveket is emlegetnek, de konkrét nyomok még nincsenek az elkövetőre vonatkozóan – számol be az osztrák lap a nagymartoni botrány kismartoni fejleményeiről.

Az egyik széf állítólag az eisenstadti (kismartoni) tartományi rendőrkapitányság készenléti szolgálatánál, a másik a gazdasági csoport bűnügyi nyomozóinál található – összegezi információit az osztrák lap.

Az egyelőre ismeretlen elkövető mindkét esetben a széfek kulcsainak segítségével jutott hozzá a közel 70 ezer euróhoz – tájékoztatták a lapot belső források. Ahhoz, hogy hozzáférjen a lefoglalt pénzhez, a tolvaj nyilvánvalóan megfúrta a doboz hátulját, amelyben a széf kulcsai voltak elzárva. Még mindig kérdéses, tette hozzá a forrás, hogy pontosan mikor történt ez a különösen pofátlan akció.

A rendőrségi dolgozók szerint a kulcsokat tartalmazó doboz sérülése nem volt azonnal látható, így az csak egy véletlenszerű vizsgálat után derült ki. A botrány után heves vitákat váltott ki, hogy a rendőröknek maguknak is alá kell-e vetniük magukat a DNS-vizsgálatnak a későbbi vizsgálatok során.

 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még