logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Látványos tökfalu épül minden évben az arborétumban – VIDEÓ

| Szerző: hirado.hu
Az évről évre megépülő, világhírű Tökfalu felejthetetlen látványt nyújt, több százezren keresik fel az ősz egyik legszínesebb eseményét az Egyesült Államokban. A szép alkotások és a színes programok a családok és gyerekek egyik legnagyobb élményrendezvénye.

Halloween Amerikában az egyik legnépszerűbb ünnep, ilyenkor jelmezbe öltözött gyerekek járják az utcákat és bekopogtatnak a házak ajtaján „Csokit vagy csalunk!” vagy „Adsz vagy kapsz” kiáltással. A legismertebb jelkép halloweenkor a faragott töklámpás, és a tökfaragás is már hagyománnyá vált.

A kivájt töklámpás eredetileg kettős célt szolgált: egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig így világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak. Az amerikaik azonban nemcsak lámpásként használják, de házakat, sőt falut is építenek belőle.

A Dallas Arborétumban 2009 óta minden ősszel úgy ünnepelnek, hogy különböző tematikák választásával egy egész falut építenek fel sütőtökből. Idén több mint 90 ezer tökfajtából épültek házak. Zöld, sárga, fehér, gömbölyű, hosszúkás, csíkos: a legkülönbözőbb tökökből készült a nem mindennapi dekoráció.

A lélegzetelállítóan szép alkotások és programok a családok és gyerekek egyik legnagyobb élményrendezvénye.

A tökök tartósságának köszönhetően két hónapig is látogatható a tökfalu. Az arborétum dolgozói rendszeresen figyelik a romlásnak induló darabokat, és kicserélik frissebb tökökkel. A sérüléseket mókusok is okozhatják, de a kis rágcsáló látványa gyereket, felnőttet egyaránt kárpótol.

A dekoráció a rendezvény végén sem megy kárba, a helyi komposztálókba szállítják, illetve kézműves alapanyagként elajándékozzák.

A címlapfotó illusztráció. (Fotó: EPA/Sascha Steinbach)

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még