logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egy teljes ország lakosainak személyes adatait nyúlta le egy hacker

| Szerző: hirado.hu
Egy hacker betört az argentin kormány informatikai hálózatába, és ellopta az ország teljes lakosságának személyiigazolvány-adatait, amelyeket most magánkörökben árul.

Egy adattolvaj szeptemberben meghackelte a Renapert, azaz az argentin nemzeti személyi nyilvántartás rendszerét, és ellopta Argentína teljes lakosságának személyiigazolvány-adatait – számolt be róla a Record.

A Renaper az argentin belügyminisztérium adminisztratív hálózatának egyik legfontosabb fogaskereke, amelynek feladata a nemzeti személyi igazolványok kiadása minden állampolgár számára. Az ügynökség az adatokat digitális formában, más kormányzati szervek számára is hozzáférhető adatbázisban tárolja.

Az első bizonyíték a hackelésre október elején bukkant fel a Twitteren, amikor egy újonnan regisztrált fiók, „AnibalLeaks” néven, 44 argentin híresség személyi igazolványának fényképét és személyes adatait tette közzé.

Ezek között szerepeltek az ország elnöke, Alberto Fernández, több politikus valamint újságíró, és olyan híres labdarúgók adatai, mint Lionel Messi és Sergio Agüero.

Egy nappal a képek és személyes adatok közzététele után az adattolvaj egy ismert hackerfórumon is hirdetést adott fel, amelyben felajánlotta, hogy bármelyik argentin felhasználó személyes adatait felkutatja a kérőnek.

A média nyomására az argentin kormány három nappal később megerősítette, hogy feltörték biztonsági rendszerét. Október 13-i sajtóközleményében a belügyminisztérium közölte, biztonsági csapata felfedezte, hogy egy, az egészségügyi minisztériumhoz rendelt VPN-fiók segítségével 19 fotót kértek le a Renaper adatbázisból pontosan abban a pillanatban, amikor a Twitter közösségi hálózaton közzétették őket.

A tisztviselők hozzátették, a hatóságok jelenleg nyolc kormányzati alkalmazott ellen folytatnak vizsgálatot annak gyanújával, hogy szerepet játszhattak a szivárogtatásban.

A Record kapcsolatba lépett azzal a személlyel, aki a hackerfórumokon hirdette hozzáférését a Renaper adatbázisához. A beszélgetés során az ismeretlen hacker elmondta, hogy birtokában van az adatok másolatának, ami ellentmond a kormány hivatalos nyilatkozatának.

Az illető azzal bizonyította állítását, hogy megadta egy a lap munkatársai által kiválasztott argentin állampolgár személyes adatait.

Lehet, hogy néhány napon belül nyilvánosságra hozom egy- vagy kétmillió ember adatait

– közölte a médiummal.

Amikor a Record a kormány sajtóközleményéről kérdezte, amelyben a tisztviselők a behatolásért egy valószínűleg veszélyeztetett VPN-fiókot okoltak, a hacker egyszerűen azt válaszolta, hogy „gondatlan alkalmazottak, igen” – ezzel megerősítve a gyanút.

Argentína becsült lakossága jelenleg több mint 45 millió fő. Bár az egyelőre nem világos, hogy hányan érintettek az ügyben, a hacker azt állítja, hogy az adatbázisban szereplő összes személyiigazolvány-adattal rendelkezik.

A címlapfotó illusztráció. 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még