logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Áttörés: az EU-tagállamok fele követel új migrációs politikát

| Szerző: hirado.hu
Már nemcsak Budapest és Varsó, de még csak nem is csak Közép- és Kelet-Európa, hanem Athén és Koppenhága, összességében pedig az EU-tagállamok közel fele követeli, hogy az Európai Bizottság hagyjon fel a bevándorlással kapcsolatos idealizmusával – figyelmeztetett a Le Figarónak adott nyilatkozatában Jean-Thomas Lesueur, a Thomas More Intézet igazgatója, aki úgy látta: ezek a tagállamok felismerték a destabilizáció veszélyét.

 

A fotó illusztráció (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Francesco Ruta)

Tizenkét tagállam (Ausztria, Bulgária, Csehország, Dánia, Észtország, Görögország, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Ciprus) belügyminiszterei levelet küldtek október 7-én Margarítisz Szkínász európai biztosnak és Ylva Johanssonnak, a belügyekért felelős biztosnak, jelezve elégedetlenségüket a közös migrációs politika kapcsán – derül ki a Lesueurrel készült beszélgetésből.

Az udvarias és konstruktív hangvétele ellenére

ez a levél figyelmeztetés az európai migrációs politikával szemben, és felhívás az Európai Bizottságnak a cselekvésre

– emeli ki Lesueur.

A bizottság által júniusban bemutatott, „Az erősebb és ellenállóbb schengeni térség stratégiájának” megvitatását és módosítását felajánló aláírók nem kertelnek:

a 2006-ban elfogadott és 2016-ban felülvizsgált schengeni határellenőrzési kódex szerintük nem foglalkozik kellőképpen a külső határok illegális átlépésével, nem kínál egyértelmű szabályokat, nem javasol eszközöket komoly fenyegetés esetére.

Európa e koncepció szerint eleve csak a fent említett, komolynak nevezett fenyegetés esetén tehetne érdemi lépéseket.

Lesueur rámutat: az elmúlt időszakban Lengyelország és Magyarország mellett még tíz tagállam hallatta hangját a migráció és az európai jogrend kérdéseit illetően. Az elemző szerint ez annak a jele, hogy ezek az országok politikai értelemben is felismerték a destabilizáció veszélyét.

A címlapfotó illusztráció.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még