logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egy év börtön a jobboldaliakat lefejezéssel fenyegető férfinak?

| Szerző: hirado.hu, Udvardy Zoltán
Ellentmondó értesülések láttak napvilágot annak a férfinak az elítéléséről, aki lefejezéssel fenyegetett konzervatív politikusokat Franciaországban. Az Eric Zemmourt és Marine Le Pent lefejezéssel fenyegető, majd a rendőrségen önként jelentkező marokkói férfit a CNews portál szerint egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A francia vezető lapok és médiatermékek agyonhallgatják a történteket, amelyek új megvilágításba helyeznék a korábban emlegetett „iszlamo-baloldal” kérdését.

 

Egy év letöltendő börtönbüntetést kapott a CNews című jobboldali portál szerint az a férfi, aki azzal fenyegette a közösségi médiában Marine Le Pen pártelnököt, a Nemzeti Tömörülés nevű radikális jobboldali párt elnökét és Eric Zemmour esszéistát, újságírót, hogy lefejezi őket.

A Le Figaro október 16-án közzétett cikkében azt írta: akár hét év letöltendő börtönt is kaphat az a férfi, aki a TikTok videómegosztó portálon „felszólította a muzulmánokat arra, hogy vágják le Marine Le Pen és Eric Zemmour fejét”. Ugyanerről a videóról a CNews azt írja: a férfi gyakorlatilag személyesen fenyegetőzött azzal, hogy a két közéleti szereplőt lefejezi.

„Úgy, mint a próféta idejében”

A CNews szerint a videóban a magát marokkóinak nevező férfi a Maghreb-országok francia gyarmatosítását emlegeti. Úgy fogalmaz: a franciák ma még megmondják, hogyan kell élni és hogyan kell viselkedni.

A férfi, akinek arca csak elhomályosítva látszik a felvételen, aláhúzza, hogy „nem fogja megúszni sem (Marine) Le Pen, sem (Eric) Zemmour (…), mindannyian összefogunk insalláh, és levágjuk a fejüket! Úgy, mint a próféta idejében”.

A Le Figaro október 16-án írt arról, hogy aznap azonnali hatállyal bíróság elé állítják a fenyegetőzőt, aki miután észlelte, hogy videója vírusszerűen tejed az interneten, maga jelentkezett a rendőrségen.

A konzervatív lap szerint terrorcselekményre való közvetlen felbujtás miatt ítélhetik el a férfit, akire hét év börtönbüntetés és 100 ezer eurós pénzbüntetés is kiszabható. A francia sajtó zöme az esetet agyonhallgatja. A hétvége óta nem jelent meg újabb információ a kiszabott ítéletről.

Marine Le Pen értetlenségét fejezte ki, hogy nem folytatnak az illetékes szervek mélyebb, feltáró jellegű vizsgálatot, amely az iszlamista szélsőséges környezetét is jobban megismerhetővé tenné.

Aktivizálódik az „iszlamo-baloldal”

A francia közbeszédben korábban már több alkalommal is felerősödött, az utóbbi időszakban kevéssé tárgyalt probléma az islamo-gauchisme, az iszlamista baloldal kérdése. Korábban számos közéleti személyiség, gondolkodó és filozófus hívta fel a figyelmet a franciaországi radikális baloldal és az iszlamista szélsőségesek összefonódására.

Pierre-André Taguieff politológus, szociológus és eszmetörténész, a párizsi Science Po egyetem CNRS Kutatóközpont igazgatója már a 2000-es évek elején leírta ezt a jelenséget. Hasonló elgondolások alapján Frédérique Vidal felsőoktatásért felelős miniszter – a franciaországi és a nemzetközi baloldali és liberális sajtó már-már hisztérikusnak mondható reakcióival, tiltakozásával kísérve – ez év februárjában elrendelte az összes franciaországi egyetemi kutatás átvilágítását az „iszlamo-baloldaliság” visszaszorítása céljából.

A most lefejezéssel fenyegetett két politikus, a jövő évi köztársaságielnök-választásokon induló Marine Le Pen és az indulási szándékát egyelőre be nem jelentő, ám potenciális elnökjelöltként emlegetett Zemmour, évek óta legfőbb céltáblája az őket napi szinten, szélsőséges hangnemben támadó francia baloldali és liberális orgánumoknak. Ezek az orgánumok Le Pent és Zemmourt következetesen szélsőjobboldaliként emlegetik.

 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még