logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nagy a baj a német-lengyel határon

A Lengyelországgal közös határszakasz védelmének megerősítését sürgeti a határigazgatásért felelős német szövetségi rendőrség szakszervezete a menedékkérők számának emelkedése miatt – írta hétfőn a Bild című lap.

Heinz Teggert szakszervezeti vezető a Horst Seehofer szövetségi belügyminiszternek írt levelében kiemelte, hogy ideiglenesen vissza kell állítani az átkelők ellenőrzését a Lengyelországgal közös határszakaszon, mert „szinte robbanásszerűen” emelkedik a Fehéroroszország-Lengyelország útvonalon érkező menedékkérők száma.

Az engedély nélküli belépések és az embercsempészet területén rögzített adatok az német-osztrák határszakaszon 2013-ban tapasztalt szintnek felelnek meg. Abban a térségben a helyzet 2015-ben érte el „szomorú csúcspontját”, amikor „a határ biztonsági struktúrájának összeomlása” a menedékkérők tömeges és ellenőrizetlen beáramlásához vezetett. Ez „nem ismétlődhet meg újra” – hangsúlyozta a határigazgatást végző rendőrök érdekképviseletének vezetője a Bild által idézett levelében.

Hozzátette, hogy tetézi a bajt a koronavírus-világjárvány, amelynek következtében „kollégáink jelentős egészségügyi kockázatnak kitéve” dolgoznak, mivel az engedély nélküli határátlépők származási országaiban, például Irakban, Szíriában, Afganisztán továbbra is gyakori a fertőzés az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) és a hatóságok csak nagyon ritkán regisztrálják az eseteket. Ráadásul „az embercsempészés során” természetesen nem tartják be a Németországban és máshol Európában érvényes higiéniai előírásokat – fejtette ki a szakszervezeti vezető.

Alina Vick, a szövetségi belügyminisztérium szóvivője hétfőn Berlinben a kormány szóvivőinek tájékoztatóján kérdésre elmondta, hogy a tárcánál ismerik Heinz Teggert levelét.

Mint mondta, az illegális migráció augusztus óta erősödik a német-lengyel határszakaszon, eddig mintegy 4500 engedély nélküli belépést regisztráltak. A tárca megkezdte az egyeztetéseket a helyzet kezeléséről, mások mellett a lengyel partnerekkel. Horst Seehofer a szerdai kormányülésen tart beszámolót erről – ismertette Alina Vick.

Steffen Seibert vezető kormányszóvivő hozzátette: egyesek ugyan úgy próbálják beállítani a helyzetet, mintha a 2015-ös állapotokra hasonlítanának, de „messze nem ott tartunk”.

A Németországba Fehéroroszországon és Lengyelországon keresztül érkező menedékkérők száma az Aljakszandr Lukasenka elnök vezette minszki rezsim tevékenységével összefüggésben ugrott meg. Az Európai Bizottság ezt a tevékenységet államilag finanszírozott és fehérorosz állami idegenforgalmi vállalatok által szervezett embercsempészetként jellemezte egy október elején bemutatott jelentésében.

Németországba a legutóbbi nagy menekültügyi migrációs hullám idején, 2015-ben mintegy 890 ezer menedékkérő érkezett. Számuk 2016-ban 280 ezerre süllyedt, és azóta is folyamatosan csökken, de a százezret így is minden évben meghaladta.

 

 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még