logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szomáliai férfi késelhette meg a brit képviselőt

| Szerző: hirado.hu
A Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága irányítja a vizsgálatot Sir David Amess parlamenti képviselő meggyilkolásának ügyében – közölte péntek este a rendőrség. Brit lapértesülések szerint a rendőrség egy 25 éves szomáliai férfit tartóztatott le a késelést követően.

A 69 éves, ötgyermekes Sir David Amess éppen képviselői fogadóórát tartott a délkelet-angliai Leigh-on-Sea kisvárosban lévő választókörzeti irodájában, amikor egy férfi, aki az utcáról tért be, késsel többször megszúrta.

Sir David a gyors orvosi beavatkozás ellenére a helyszínen meghalt. A Daily Mail a The Telegraph névtelen forrásra hivatkozva azt állítja, a rendőrség egy 25 éves szomáliai férfit tartóztatott le a késelést követően.

Ben-Julian Harrington, az essexi rendőrség főparancsnoka péntek esti tájékoztatóján elmondta: a vizsgálat igen korai szakaszában jár, és a nyomozók feladata annak megállapítása, hogy terrorcselekmény történt-e. A helyszínen megtalálták a támadáshoz használt kést is.

Hozzátette:

a vizsgálatot a Scotland Yard terrorellenes parancsnoksága irányítja.

A Scotland Yard – hivatalos nevén Metropolitan Police – a londoni rendőrség, de terrorelhárító parancsnokságának hatásköre az egész országra kiterjed. A rendőrség közölte, hogy más gyanúsítottat nem keres az ügyben, és a lakosságnak nem kell tartania további fenyegetéstől.

Sir David egyik utolsó, keddi keltezésű Twitter-bejegyzésében éppen azt tudatta választóival, hogy péntek délután, Leigh-on-Sea metodista egyházközösségének központjában tartja következő választókerületi fogadóóráját.

Ben-Julian Harrington elmondta: a helyszínre percek alatt kiérkező rendőrök és mentősök megállapították, hogy Sir David Amess számos sérülést szenvedett. A mentőszolgálat tagjai rendkívül keményen dolgoztak Amess életének megmentéséért, de a képviselő a helyszínen meghalt – tette hozzá.

Amess a brit politika egyik legkedvesebb személyisége volt

Boris Johnson miniszterelnök péntek esti nyilatkozatában a brit politika egyik legkedvesebb, sokak által szeretett személyiségének nevezte a meggyilkolt képviselőt.

Priti Patel belügyminiszter a demokrácia ellen elkövetett, észnélküli támadásnak nevezte Sir David Amess meggyilkolását. Hozzátette: a bűncselekmény nyomán jogos kérdések merülnek fel az ország választott képviselőinek biztonságával kapcsolatban.

Patel szóvivője péntek este közölte: a belügyminiszter a parlamenti képviselők biztonságát szolgáló intézkedések azonnali felülvizsgálatára kérte az ország összes rendőrparancsnokságát.

Amess négy évtizedig volt frakciójának tagja

Sir David Amess csaknem négy évtizedig volt a londoni alsóház konzervatív frakciójának tagja.

Először 1983-ban választották képviselővé, és 1997-ben, a jelenlegi legnagyobb brit ellenzéki parlamenti erő, a Munkáspárt Tony Blair vezetésével aratott akkori földcsuszamlásszerű győzelme, valamint a további két nagyarányú munkáspárti győzelem után is megőrizte mandátumát.

Sir David erőteljes állatvédő kampányairól,

valamint ugyancsak markáns EU-szkeptikus nézeteiről is közismert volt.

A brit EU-tagságról 2016-ban tartott népszavazáson, amelyen a kilépést pártolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe, David Amess – Boris Johnson jelenlegi miniszterelnökhöz hasonlóan – a kilépésért kampányolt, és utána is az egyik legnagyobb Brexit-kampánycsoport, a Leave Means Leave (A kilépés kilépést jelent) aktív tagja volt.

A csoport a referendum utáni időszakban a népszavazás eredményének mielőbbi érvényesítéséért küzdött.

Sir David Amess az 1980-as évek végétől hosszú ideig kampányolt azért is, hogy Raoul Wallenberg néhai svéd diplomatának – aki a magyarországi holokauszt idején több tízezer üldözött zsidó életét mentette meg – szobrot emeljenek Londonban. E célja megvalósult; a szobrot, amely London egy belvárosi zsinagógája előtt áll, 1997-ben II. Erzsébet királynő avatta fel.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még