logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Össznemzetben gondolkodik a magyar kormány

A kormány össznemzetben gondolkodik, amikor döntéseket hoz – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Tolna megyei Tengelicen, a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójának kétnapos jubileumi konferenciáján pénteken.
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

Potápi Árpád János közölte: meg kell becsülni azt a helyzetet, amelyben most van a magyarság. A magyarok történelmében nem volt az elmúlt 10-12 évhez hasonló, szerencsés időszak, amely ennyi fejlődést hozott volna Magyarországon, a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarok számára – mondta.

A határon túli magyar világban számunkra nem a szembenállás szítása a legfontosabb dolog, hanem a nemzeti összetartozás megerősítése” – jelentette ki.

Azt mondta, az újságíró feladatai közé tartozik, hogy ne csak tájékoztasson, a közvéleményt befolyásolja, hanem „lehetőleg normális irányba terelje a világot”.

Közölte,

nem igaz az, hogy a határon túli magyarok támogatása „kidobott pénz lenne”,

mivel a határon túli gazdasági támogatások a magyar nemzetgazdaságot erősítik, és adók formájában is jelentkeznek. A kulturális támogatásokkal azokat segítik, akiknek szüleik, nagyszüleik Magyarországot védték; „az, hogy magyarokként itt élünk a Kárpát-medencében, nekik is köszönhető” – fogalmazott.

Reméljük, hogy tovább tudjuk vinni a közös munkát, közös a felelősségünk abban, hogy a nemzeti jövője 2022-től hogyan alakul” – mondta az államtitkár.

A 2005-ben létrehozott konvenció – 2020-ban a járványhelyzet miatt elhalasztott – 15 éves jubileumi konferenciáján

Klemm József és Léphaft Pál társelnökök a szervezet éves díját Potápi Árpád Jánosnak adták át.

A díjat azoknak ítélik oda, akik sokat tettek azért, hogy „a magyar nyelvű és szellemiségű tájékoztatás az egész Kárpát-medencében elfogadott legyen”.

Klemm József az MTI-nek elmondta, a tengelici tanácskozásra, amelynek témája a külhoni magyar újságírás helyzete, a Mura-vidék kivételével minden határon túli régióból érkeztek magyar újságírók, akik „felvállalják azt, hogy a magyar közösség érdekét szolgálják amellett, hogy szakmailag minél magasabb szintet képviselnek”.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még