logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Halálosan megfenyegette saját szüleit az íjas terrorista

| Szerző: hirado.hu
A dán terrorista már többször is a hatóságok látókörébe került. Egy újonnan nyilvánosságra hozott rendőrségi akta szerint Espen Andersen Bråthen a 37 éves, dán állampolgárságú férfi már saját szüleit is halálosan megfenyegette. A hatóságok megfigyelés alatt tartották radikális iszlamista nézetei miatt, ennek ellenére sem gyanították, hogy merényletre készül.

A dán terrorista szerda este íjjal felfegyverkezve bement egy élelmiszerüzletbe, ahol válogatás nélkül nyilazni kezdte az embereket. Öt ember, négy nő és egy férfi, életét vesztette, ketten, köztük egy rendőr, súlyosan megsebesült. A gyanú szerint a merényletet is iszlamista indíttatásból követte el.

A mindössze 26 ezer lelket számláló Kongsberg polgármestere azt mondta: A lakosok sokkos állapotban vannak, a máskor csendes és barátságos kisváros életét teljesen felforgatták a történtek.

Bár a belbiztonsági hivatal megerősítette: terrortámadás történt, ráadásul a vérengzés körülményei megegyeznek a nyugati országokban megismert iszlamista terrorizmussal, a norvégiai hírszerzés vezetője még csütörtökön is vonakodott ezt elismerni.

„Maga a tett egy terrortámadás képét festi le. De még mindig nem ismerjük az elkövető indítékait.” – mondta Hans Sverre Sjøvold, legfőbb norvégiai belbiztonsági szerv vezetője.

Egy most nyilvánosságra hozott rendőrségi akta szerint 2020 júliusában távoltartási végzést adtak ki a férfivel szemben, miután többször életveszélyesen megfenyegette saját családtagjait.

A szélsőséges iszlamista nézeteket valló merénylő védőügyvédje azonban a norvég sajtónak elárulta: védencét a rendőrség órákon át kihallgatta, és beismerte tettét. Hozzátette: a férfi együttműködik a hatóságokkal, minden kérdésükre részletekbe menő választ ad.

Címlapfotó: Helyszínelő rendőrök Kongsbergben 2021. október 13-án, miután egy férfi íjjal lövöldözött. (MTI/EPA/NTB/Hakon Mosvold Larsen)

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még