×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Vadászott áldozataira az íjas ámokfutó Norvégiában

 

Öt halálos áldozata van a Norvégiában íjjal elkövetett támadásnak, két ember pedig megsebesült, köztük egy szolgálaton kívüli rendőr is – jelentette be a rendőrség csütörtök hajnalban Oslóban. Az elkövető egy helyben élő, 37 éves, dán állampolgárságú férfi, aki vallomást nem tett, de elismerte, hogy köze van a támadáshoz.


„A férfit elfogták, a rendelkezésre álló információink szerint egyedül cselekedett” – ismertette Öyvind Aas rendőrfőnök. A norvég hatóságok nem zárták ki, hogy terrortámadás történt, de még vizsgálják az elkövető hátterét és lehetséges indítékát.

Legkevesebb öt ember meghalt, ketten pedig megsérültek, köztük egy civilruhás rendőr is. Elrendelték, hogy az összes norvég rendőr vegyen magához lőfegyvert. A norvég rendőrök normális körülmények között nem hordanak maguknál pisztolyt.

A M1 tudósítója elmondta, tűzpárbaj volt az elkövető és a rendőrök között, majd később ezt úgy módosították, hogy figyelmeztető lövéseket adtak le.

Egy 37 éves dán állampolgárságú férfit vettek őrizetbe a hatóságok.

– mondta.

Az íjász az Oslótól mintegy 80 kilométerre délkeletre található, 28 ezer lakosú Kongsberg belvárosában követte el a vérengzést.  Jelenleg még folyik az információk kiértékelése és a különböző helyeken a bűnügyi helyszínelés. Úgy fogalmazott, hogy még zavaros a helyzet. „Sok szemtanunk van még, akikkel beszélnünk kell” – tette hozzá.

A támadás a norvég miniszterelnök utolsó napján történt, Erna Solberg mandátuma ugyanis kedden lejárt.

Norvég sajtójelentések szerint a rendőrség nagy erőkkel vonult ki Kongsberg belvárosába, amely felett rendőrségi helikopterek köröztek. Úgy tudni, tűzszerészeket is mozgósítottak. A norvég közszolgálati rádió tájékoztatása szerint

az első lakossági bejelentések 18.13-kor futottak be a rendőrséghez, miszerint egy íjjal és nyilakkal felfegyverzett férfit láttak a városközpontban.

 

A rendőrség egyelőre semmit nem közölt arról, hogy mit tud a tett indítékáról. Még mindig csak vizsgálják, hogy terrortámadás történt-e. Mint mondták, azért hozták nyilvánosságra máris a gyanúsított állampolgárságát, mert a tettessel kapcsolatban sok téves információ kering a közösségi médiában.

A kongsbergi rendőrkapitány az AP hírügynökség tudósítása szerint elmondta, hogy a gyanúsítottnak összetűzése volt rendőrökkel, de nem részletezte ezt, és nem derült ki, hogy a konfrontáció az ámokfutás előtt történt-e, vagy közben, vagy utána.

A gyanúsított ügyvédje, Fredrik Neumann az NRK közszolgálati tévének megerősítette, hogy védence együttműködik a rendőrséggel.
A két sebesültet – egyikük egy rendőr, aki szolgálaton kívül volt – kórházi intenzív osztályon ápolják.

A skandináv ország második világháború utáni történetének legsúlyosabb merényletét közel tíz éve követték el. A szélsőjobboldali nézeteket valló Anders Behring Breivik 2011. július 22-én pokolgépet robbantott Oslo kormányzati negyedében, majd a közeli Utoya szigetén a kormányzó párt ifjúsági szekciójának táborában kezdett féktelen lövöldözésbe. Az akkori támadásban hetvenheten vesztették életüket.