×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Minden irányból özönlenek a migránsok Európába

 

A tengeri, és a szárazföldi migrációs útvonalakon is nő a forgalom Európában. Az olaszországi Lampedusa szigetén és a Kanári-szigeteken is megduplázódott a partot érő migránsok száma tavalyhoz képest. A magyar határon sincs megállás – számolt be az M1 Híradója.


Százhatvan migráns érkezett szerdán öt különböző csónakkal az olaszországi Lampedusa kikötőjébe. A hatóságok szerint a migránsok a szigettől csaknem 140 kilométerre fekvő Tunéziából indultak el.

Az utóbbi időben tömegével érkeznek a bevándorlók Olaszországba, a hivatalos adatok szerint a tengeri útvonalon októberig több mint 48 500 migráns érkezett, vagyis csaknem kétszer annyian, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Megduplázódott az illegális bevándorlók száma a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken is,

ahol szeptember végéig több mint 13 100 migráns ért partot. A spanyol tengeri mentőszolgálat hajóinak fedélzetén összesen 91 migráns kötött ki kedden, a Gran Canaria sziget déli partján fekvő egyik kikötőbe.

Jelentősen nő a migrációs nyomás egész Európában” – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en. Bakondi György szerint az uniós vezetők azonban továbbra sem veszik elég komolyan a migráció veszélyeit, miközben egyre több tagállam épít kerítést és lép fel az illegális bevándorlással szemben.

„Valamennyi európai külső határnál érzékelhető ez a mozgás növekedés, Bulgáriától Spanyolországig, ha körbenézünk. Ezért nagyon fontos, hogy egy ilyen szituációban egy egységes, a nemzetállamok érdekeit messzemenően figyelembe vevő, a lakosság akaratát tükröző európai migrációs politika legyen, különösen, ha figyelembe vesszük az Afganisztánban várható fejleményeket” – szögezte le a főtanácsadó.

Bakondi György kiemelte:

Magyarországon idén már csaknem 89 ezer bevándorlóval és 900 embercsempésszel szemben kellett intézkedniük a hatóságoknak.

A rendőrség legfrissebb összesítése szerint csak kedden összesen több mint 500 illegális bevándorlót tartóztattak fel a határokon.

A legtöbben Csongrád-Csanád megyében próbáltak bejutni az országba, de bőven akadt dolguk a rendőröknek Bács- Kiskun megyében is: szerda hajnalban például két 10 fős migránscsoportot tartóztattak fel.

És az embercsempészet sem csitul: 24 óra alatt 12 személlyel szemben indult büntetőeljárás. Egyikük, egy román férfi furgonjában 20 illegális bevándorlót, míg egy másik, mindössze 22 éves szerb sofőr 15 migránst próbált illegálisan átvinni az országon.

A címlapfotó illusztráció.