logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Már a rendőrség is figyelte az iszlámra áttért, íjjal gyilkoló támadót

| Szerző: hirado.hu
Öten meghaltak és ketten megsebesültek, miután szerdán Norvégiában a fővárostól mintegy 80 kilométerre fekvő Kongsbergben kezdett el íjjal lövöldözni egy ámokfutó. A hatóságok elfogták a 37 éves helyben élő dán állampolgárságú férfit, akiről kiderült, hogy áttért az iszlámra és már figyelte a rendőrség. Attól tartottak, hogy radikalizálódik.

A norvég TV2 televízió több forrásból úgy értesült, hogy az elkövető már több éve a városban élt és nem volt ismeretlen a rendőrség előtt a radikális nézetei miatt – közölte a The Daily Mail.

A norvég rendőrség csütörtök délelőtt sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy egy-két éve áttért az iszlám hitre, amiről tudomást szereztek, és ezért figyelni kezdték, mert attól tartottak, hogy radikalizálódik.

A gyanúsított ügyvédje szerint a támadó anyja révén kötődik Dániához és ott is született, de pár éve már a norvég kisvárosban, Kongsbergen élt.

Annyit közöltek, hogy többször is „kapcsolatba került az egészségügyi ellátó rendszerrel”, de nem részletezték, hogy ez mit jelent.

A rendőrség egyelőre semmilyen információt nem adott az elkövető indítékáról. Már terrortámadásként kezelik a kongsbergi támadást.

A támadó az Oslótól mintegy 80 kilométerre délkeletre található, 28 ezer lakosú kisváros központjában követte el a vérengzést  negyed hét előtt pár perccel.

Először egy szupermarketnél, majd az utcán kezdett el találomra célozni járókelőkre. Öten meghaltak és ketten megsebesültek, egyikük egy szolgálaton kívüli rendőr. Őt  intenzív osztályon ápolják.

A rendőrség megerősítette, hogy a kiérkező járőrök figyelmeztető lövéseket adtak le a letartóztatás során.

A parlamenti választáson vesztes Erna Solberg kormányfő mandátuma éppen szerda este járt le. Utolsó sajtótájékoztatóján „sokkolónak” és „borzalmasnak” nevezte a támadást.

Megértem, hogy sokan félnek, de fontos hangsúlyozni, hogy a rendőrség most már kézben tartja a dolgokat – nyugtatta a norvégokat a távozó miniszterelnök.

A támadót még aznap őrizetbe vették. Norvég források szerint a rendőrség lakhelyén házkutatást tartott.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még