×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Alaposan felsültek az elavult román harckocsik a német hadgyakorlaton

 

A harcjárművekből elkezdett ömleni az olaj az aszfaltra.

Dicstelenül végződött a szereplés a román katonák számára a Németországban zajló, Green Griffin 21 nevű NATO-hadgyakorlaton, miután a csapnivaló felszerelésük miatt alaposan meggyűlt a német illetékesek baja – számolt be a romanialibera.ro híréről a forter.ro erdélyi magyar hírportál.

Beszámolójuk szerint még a múlt héten történt az eset: egy hadgyakorlat során a Kárpátok sólymai nevű 812-es gyalogos zászlóalj tizenkét páncélozott szállítójárművel vonult Klietzből a lehnini gyakorlótérre.

A harcjárművekből azonban elkezdett ömleni az olaj az aszfaltra.

Mire észrevették a bajt, már mintegy tíz kilométeren át sikerült beteríteni az úttestet olajjal és gázolajjal, amit az utánuk jövők természetesen még jobban szétterítettek – írta a lap, hozzátéve, hogy a német közútkezelőnek különleges járműveket kellett bevetnie az úttest megtisztítására (ide kattintva megnézheti az esetről készült képeket).

A német sajtó szerint a probléma oka az, hogy

a harckocsik igencsak régi, szovjet technológia alapján készültek.

A problémás járműveket végül haza kellett küldeni Romániába – természetesen nem saját keréken tették meg az utat. A román védelmi minisztérium később cáfolta, hogy olaj ömlött volna a harci járművekből az úttestre, szerintük csupán annyi történt, hogy az esővíz keveredett a járműveken lévő olajjal és az folyt le az úttestre.

Azt mindenesetre a román szaktárca is elismerte, hogy a TAB B33-asok nem is folytatták az útjukat, hanem szállítójárművekre pakolták és így vitték tovább a hadgyakorlat következő helyszínére.

A címlapfotó illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)