logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem tágítanak a határközeli illegális sátortáborokból a migránsok

Megint romlik a migrációs helyzet Bosznia-Hercegovinában. A horvát–bosnyák határhoz közeli Velika Kladusában rögtönzött sátortábor alakult, ahol több százan várnak arra, hogy átjussanak Horvátországba, az Európai Unió területére. Bár az idő egyre romlik, az illegális bevándorlók nem hajlandók bemenni a zárt táborokba. Nem akarnak ugyanis elmenni a határ közeléből, mert így könnyebben indulhatnak el éjszaka – hangzott el az M1 Híradójában. Jelentősen emelkedett a migrációs nyomás Európában.

A horvát–bosnyák határ közelében, a rögtönzött sátortáborban már több száz migráns gyűlt össze. A szabad ég alatt éjszakáznak és tábortüzek körül melegszenek, közben arra várnak, hogy átjussanak Horvátországba, az Európai Unió területére. A bevándorlóknak jelenleg csak a segélyszervezetek visznek ételt, más ellátásuk nincs, bár Bosznia-Hercegovinában jelenleg hét befogadótábor van, ahol teljes ellátást kapnának.

Az illegális sátortáborból ugyanis éjszaka könnyebben elindulhatnak a következő határátlépési kísérletre. Közben sokan még mindig nem tudják, merre tartanak. Egy férfi, aki már hónapok óta Európában van, most is csak annyit mondott, biztonságos országba tart.

Én csak egy biztonságos európai országba szeretnék eljutni, mindegy hova, akár Zágrábba is” – mondta az agfán migráns, aki eddig már hatszor próbált illegálisan átjutni Horvátországba. Bosznia északnyugati részében már mintegy 1500 migráns torlódott fel. A helyzet romlik.

Ezt mutatják a helyiek közösségi oldalakra feltöltött videói is. Az egyiken jól látható, hogy sötétedés után végeláthatatlan sorban érkezik az utánpótlás a horvát határhoz közeli településekre.

A szarajevói buszpályaudvaron szinte egy gombostűt sem lehet leejteni a Bihács felé tartó járat körül. Az ország belseje felől rengetegen tartanak nyugatra.

A határ közelében élők attól tartanak, megismétlődik a korábbi évek forgatókönyve, amikor bevándorlók ezrei lepték el a településeiket. Bár a hatóságok azt ígérik, intézkedni fognak és felszámolják az illegális sátortáborokat, ez egyelőre nem történt meg. Közben a közbiztonság is romlik, és nem csak Boszniában.

Szerbiában is hasonló a helyzet.

Egy másik videó a szerb–bosnyák határnál készült. Egy rendőr próbált igazoltatni két migránst Uzice központjában, a bevándorlóknak azonban nem voltak okmányaik, kézzel készült iratokat adtak át a rendőrnek. Később a zsebükből kések is előkerültek, ezért a rendőr letartóztatta őket.

A balkáni útvonalon az afgán helyzet romlása óta szinte mindenhol megnőtt a migránsok száma.

Egy nap alatt ismét mintegy félezer bevándorló akart bejutni Magyarországra. Egy 21 fős csoport például Csongrád-Csanád megyében. Másik 11 migráns pedig Bács-Kiskun megyében próbálkozott. De embercsempészeket is fogtak: egy román sofőrt az M1-esen, Nagyszentjános térségében állítottak meg a rendőrök. Az autóban a sofőrön kívül további huszonegy, magát szír állampolgárnak valló férfi bujkált.


Jelentősen emelkedett a migrációs nyomás Európában

A spanyol parti őrség talált rá az Atlanti-óceánon arra a 36 migránsra, aki Afrika partjaitól indult a Kanári-szigetek irányába. Tíz kilométerre lehettek, amikor gumicsónakjukból a parti őrség hajójára emelték őket.

Idén 13 ezer illegális bevándorló érkezett a Kanári-szigetekre, ez a szám a duplája a tavalyinak. Az atlanti-óceáni szigetcsoport az elmúlt években egyre nagyobb migrációs nyomásnak van kitéve, rengetegen próbálnak itt átkelni, miután Marokkóból szinte lehetetlen bejutni a spanyol fennhatóság alatt lévő Ceutába és Melillába.

A múlt héten százak ostromolták meg a két spanyol város határát, de a magas kerítéséken nem tudtak átjutni.

A spanyol hatóságok Ceutából és Melillából rövid fogva tartás után általában mindenkit visszatoloncolnak Marokkóba.

A visszatoloncolások okoznak egyre nagyobb feszültséget Franciaország és az Egyesült Királyság között is.

A brit belügyminiszter, Priti Patel ugyanis bejelentette: megakadályozzák a migránsok kikötését és bejutását Nagy-Britanniába, valamint visszaküldenek minden olyan illegális bevándorlót, aki Franciaországból a La Manche csatornán keresztül éri el a szigetországot. Franciaország biztonságos ország, ezért visszafordítják az illegális bevándorlók csónakjait.

Iraki kurdok Calais közelében a francia rendőrség szeme láttára szálltak be csónakjukba és indultak el Anglia irányába. A francia hatóságok nem tettek semmit, hogy megfékezzék az átkelésüket.

Egy szürreális jelenetnek lehettünk itt tanúi. Nagyjából negyven migráns tíz percig próbálta beindítani a gumicsónak motorját, majd elindultak Anglia felé” – mondta az egyik francia televízió riportere, hozzátéve: korábban ez nem történhetett volna meg, a francia hatóságok ugyanis éjjel-nappal próbálták megakadályozni a migránsok átkelését.

A francia belügyminiszter bejelentése után azonban minden megváltozott.

Gerald Darmanin azt mondta, mivel az Egyesült Királyság nem fizette ki azt a 63 millió eurót (több mint 22,5 milliárd forintnak megfelelő összeget), amiben a két ország megegyezett, a francia rendőrség nem is akadályozza meg az átkelést.

Hatvanhárommillió eurót ígért a brit kormány, de egyelőre csak várjuk ezt a pénzt. Nekünk az eddigieknél még több rendőrt kell alkalmaznunk, és a megfelelő technikai felszerelést kell biztosítanunk számukra, hogy hatékonyan tudják védeni a határt” – fogalmazott a francia belügyminiszter.

A londoni kormány máris reagált, és bejelentette, Franciaország hamarosan megkapja az ígért támogatást. Párizs egyébként nemcsak az Egyesült Királysággal, hanem Belgiummal is vitában áll. Franciaország felszólította Belgiumot, hogy erősítse meg határainak védelmét, mert az embercsempészek százával szállítják át onnan az illegális bevándorlókat, hogy azok aztán elindulhassanak Anglia irányába.

A címlapfotó: M1 Híradó

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még